szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Michael Roth a Pride miatt érkezett Magyarországra, a kormánnyal, civilekkel és a Momentum Mozgalom vezetésével tárgyalt.

A civil törvényről és a menekültekről tárgyalt négy civil szervezet képviselőjével Michael Roth, Németország Európai-ügyekért felelős minisztere. Roth a találkozók résztvevőiről kiposztolt egy-egy képet a Facebook oldalára, innen értesültünk az eseményről.

"Egy órás kötetlen, informális beszélgetés volt" - mondta Kováts András, a Menedék Egyesület vezetője. Semmilyen ígéretet nem kaptak, véleményt sem mondott a német miniszter, inkább csak meghallgatta őket - mondta Kovács András, és a beszélgetés másik résztvevője, Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely tagja is. A német kormány korábban nemtetszését fejezte ki a civiltörvény miatt.

A kormány részéről a képek alapján Roth Takács Szabolcs EU-ügyekért felelős államtitkárával tárgyalt. A Momentum Mozgalom vezetésével is találkozott, más pártokkal viszont nem. A civilekkel, a kormánnyal és a Momentummal külön körben tárgyalt. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta, az ő találkozójukon a Momentumról és a párt törekvéseiről volt szó, de beszéltek a rendszerszintű korrupcióról és az "oligarchakormányzásról" is. Azt nem kérdezték, miért csak a Momentummal tárgyalt, a pártnak ugyanakkor jók a német kapcsolatai. Fekete-Győr a német parlamentben dolgozott, de ezt a találkozót nem ő szervezte. Berlinben újra találkoznak.

A megbeszélések után azt írta ki Facebook oldalára, hogy Magyarország nehéz partner, a menekültpolitikában, a tudományos és tanszabadság, a civil szervezetek, a média és a jogállamisággal kapcsolatos kérdések tekintetében különböznek a nézetek. Roth egy Soros-plakátot is megosztott azzal a kommentárral, hogy "az ilyen Soros György elleni állami plakátkampányra nincsenek szavak. A plakátok mindenhol ott lógnak Budapesten :-((("

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!