szerző:
MTI / hvg.hu

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a tiltott adatszerzés bűncselekményét csak olyan helyen lehet elkövetni, amely megfelel a "más lakása, egyéb helyisége vagy az azokhoz tartozó bekerített hely" fogalmának – állapította meg felülvizsgálati eljárásában a Kúria.

A felülvizsgálat eredményéről az azt kezdeményező Legfőbb Ügyészség adott ki közleményt hétfőn. Az ügyészség korábban ezzel megegyező határozatot hozott.

A Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Főügyészség által az úgynevezett MTVA-s megfigyelési ügyben hozott határozattal kapcsolatban hivatalból megvizsgálta a Btk. ide vonatkozó paragrafusait, és megállapította, hogy a tiltott adatszerzéssel kapcsolatban több szabályozatlan kérdés is van, emiatt februárban jogalkotási kezdeményezéssel éltek az Igazságügyi Minisztériumnál.

Most azt is közölték, nem felel meg a törvényi tényállásnak az a magatartás, amikor munkahelyi irodában vagy egyéb helyiségben figyel meg valaki másokat vagy rögzíti az ott történteket, pedig indokolt lenne az elkövetés helyének tágabb meghatározásával kibővíteni a szabályozást. Ezzel ugyanis lehetővé válna valamennyi e körbe tartozó, társadalomra veszélyes magatartás büntetőjogi üldözése.

Mint ismert, tavaly márciusban a rendőrség lehallgatókészüléket talált Vaszily Miklós MTVA-vezérigazgatói tárgyalójában, illetve a vezérigazgatói kabinetet vezénylő Enyedi Csaba irodájában, mégpedig képi rögzítővel együtt. Ezenkívül Vas Imre üzemeltetési igazgató szobájában is találtak kép- és hangrögzítő berendezést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!