szerző:
Tetszett a cikk?

2020-ig bekvártélyozta szüleit egy exkluzív, várbeli lakásba a kerület fideszes polgármestere, a bérleti díj ezúttal is messze elmarad a környéken megszokott összegtől – derül ki a hvg.hu által kikért szerződésekből. Az önkormányzati százmilliókból felújított házban található lakás 105 négyzetméteres, eredetileg Nagy Gábor Tamás exfeleségének cége bérelte, de menet közben bérlőtárssá avanzsáltak a politikus szülei – ami szerinte teljesen szabályos.

Ahogy nemrég megírtuk, az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás nyugdíjas szülei élnek abban a Pala utcai ingatlanban, amelyről eddig úgy tudtuk, hogy a politikus exfeleségének a cége bérli. Ott jártunk a helyszínen, ahol mindössze a kirakott névtábla utalt a cégre, semmi más jele nem volt annak, hogy ott egy gazdasági vállalkozás működne. A belső kertre néző teraszból és számos más részletből látszott, hogy az ingatlant lakásként használják, a belül elhelyezett postaládán a kerületi vezető édesapjának a neve látható, de az egyik lakó is rögtön rávágta, kik a szomszédok. Másnap a politikus édesanyja, majd végül maga a polgármester is megerősítette, hogy valóban a már nyugdíjas szülei élnek ott.

Az újabb és újabb aggályos ingatlanügyekbe keveredő Nagy Gábor Tamás ezt azzal magyarázta, hogy feleségének cége korábban pályázaton elnyerte a lakás bérleti jogát, a szülei, Nagy Vitold és Nagy Vitoldné pedig a vállalkozással bérlőtársi jogviszonyt létesítettek 2015 decemberében. Mindez teljes mértékben „a jogszabályoknak megfelelő eljárásban” történt – tette hozzá.

©

Cikkünk megjelenésével egy időben kikértük az ingatlan bérleti szerződését, illetve magát a bérlőtársi megállapodást is, hiszen a lakás közvagyon, amelyet ezek szerint nem (csak) a korábbi pályázó birtokol. A bérlőtársi megállapodást a budavári önkormányzat egyáltalán nem adta ki, még anonimizált formában sem. Bérleti szerződést viszont mindjárt négyet is kaptunk, ezekből a kitakart személyes adatok ellenére sok minden kiderül, illetve kikövetkeztethető:

2020-ig, 78 ezer plusz áfáért

Időrendben visszafelé haladva, a jelenleg hatályos, 2015. decemberében aláírt megállapodás pontosan megfelel annak, ahogy a polgármester beismerte a bérlőtársi konstrukciót. Ezt az I. kerület vagyonkezelője, a Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet (ismertebb nevén a GAMESZ-szel) írta alá a bérlőtársakkal, amelyek közül az egyik a Forensis Consultum Kft., a polgármester feleségének cége. Az önkormányzat a további bérlőtársak nevét annak ellenére kitakarta, hogy maga Nagy Gábor Tamás nevezte meg vegyészmérnök édesanyját és közgazdász édesapját mint bérlőket.

A lakásbérleti szerződés határozott időre, 2020. december 31-ig szól, és az is kiderül belőle, hogy az összkomfortos, földszinti lakás pontosan 105 négyzetméteres, 2 egész és egy félszobából áll. Ezért a bérlőtársak közösen 78 740 forint + áfát fizetnek bérleti díjként, ami erősen baráti árnak tűnik, ha összehasonlítjuk a környék hasonló, ingatlanpiacon elérhető lakások bérleti díjával. Igaz, a lakbért az önkormányzat bármikor megemelheti, például ha – saját gyerekük által vezetett – képviselő-testület egyoldalúan így dönt, de a Nagy szülőknek ettől valószínűleg nem kell tartaniuk.

Más rokonok is beköltözhetnek

A szerződésben az is szerepel, hogy a bérlőtársak az önkormányzat hozzájárulása nélkül is befogadhatják olyan közeli rokonaikat, mint a gyermek vagy az unoka – vagyis semmi akadálya sincs, hogy akár a polgármester testvére vagy gyermeke is odaköltözzön. Bár ahogy a Magyar Nemzet megírta, maga Nagy Gábor Tamás is a saját önkormányzatától bérelt lakásban él a közeli Táncsics Mihály utcában, amiért havonta mindössze 81 ezer forintot fizet.

Mivel jól láthatóan egy formaszerződésről van szó, része a megállapodásnak, hogy a bérlő műemlék épület esetén felújítást, átalakítást, nyílászárócserét csak milyen engedélyek birtokában végezhet. Erre itt valószínűleg nem lesz szükség, hiszen a Pala utcai ház egyike volt annak a 18 ingatlannak, amelyet a közel másfél évtizedes műemléképület-megújító program keretében felújítottak fővárosi és kerületi önkormányzati pénzből. Erre a házra 210 millió forintot költöttek 2011 és 2013 között, a barokk lakóháznak a földszinti lakásait is ekkor korszerűsítették – így feltehetően azt is, amit a szülők használnak.

©

Fantombérlőtárs: nem a politikus szülei az első "beköltözők"?

Ugyanezt a lakást az egy évvel korábban, 2014 januárjában megkötött szerződés alapján még egyedül bérelte a volt feleség, Szilvágyi Anita cége. Ez járt volna le 2015. december 31-én, de még előtte 10 nappal megköttetett az új szerződés, amibe már belekerültek bérlőként a szülők is. Ebben a korábbi szerződésben is ugyanúgy 78 740 forint plusz áfa a havidíj.

Csakhogy egy évvel ezt megelőzően, 2013 augusztusában is volt egy bérleti szerződés a Pala utcai lakásra, amiben meglepő módon szintén volt egy bérlőtárs a polgármester exfeleségének cége mellett. Az ő adatait is kitakarta a jegyző, mert nem közérdekű adat, ugyanakkor a formából megállapítható, hogy ezúttal egy személy volt a bérlőtárs, nem egy házaspár. Ezen túlmenően viszont rekonstruálhatatlan, hogy kit és miért engedett jogosultként birtokba lépni Nagy Gábor Tamás felesége a közvagyon részét képező ingatlanba. Az viszont biztos, hogy valami történhetett, mert alig 5 hónappal később, még a szerződés lejárta előtt megkötötték az előbbi, 2014 januári megállapodást, amiben már kizárólag a Forensis a bérlő, a bérlőtárs eltűnt.

Fantombérlő 2.: aki az exfeleség cégét beengedte

És hogy végképp rejtélyes legyen a polgármester rokonságához több szálon is kapcsolódó ingatlan múltja: a legelső, hvg.hu-nak kiadott bérleti szerződés 2009-re datálódik. Ebben a bérleti díj 100 ezer forint kereken, vagyis pici kerekítéssel pont ugyanaz, mint a későbbi, áfásan megadott összeg bruttója. Az igazán érdekes viszont az, hogy ebben is egy magánszemély a bérlő, akinek a nevét ezért kitakarták – ezt kérdésünkre a budavári jegyző szóban is megerősítette.

Vagyis ez a névtelen személy a Pala utcai lakást 2009. október 26-tól bérelhette ugyanolyan feltételekkel, mint ahogy később a politikus volt feleségének cége, illetve később a szülei bérlőtársként. A lényeg, hogy bárki is volt, hozzájárult, hogy nem sokkal utána a Forensis Consultumot hivatalosan ebbe az önkormányzati lakásba jegyezzék be. A cégadatbázisban azóta is ez a cím szerepel a volt feleség vállalkozásának székhelyeként.

©

Ebből az következik, hogy a bérlőnek valamilyen kapcsolata, megállapodása valószínűleg volt Szilvágyi Anita cégével. De akár maga a polgármester felesége, vagy más rokon /ismerős is lehetett a bérlő már 2009-től, mivel nem számít közszereplőnek, utólag a nevének megadását a jegyző a vonatkozó jogszabályok alapján megtagadta.

Szabályos vagy joghézag?

Nagy Gábor Tamás már korábban leszögezte a szülei társbérletével kapcsolatban, hogy a kerület vagyongazdálkodása mindenben megfelel a jogszabályoknak, így a szüleinek bérlőtársi szerződése is. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője szerint azonban egy joghézagról lehet szó, mert cégek esetén nem világos a lehetséges bérlőtársak köre.

„Ha magánszemély a bérlő, akkor az I. kerület erre vonatkozó rendelete alapján csak a hozzátartozók egy nagyon szűk köréből kerülhet ki bérlőtárs. Például a gyerek vagy a szülő, ugyanazok, mint akiket külön írásbeli engedély nélkül befogadhatna a lakásba. Ugyanakkor egy cég esetében értelemszerűen nincsenek hozzátartozók, így viszont ezek szerint tulajdonképpen bárkit beköltöztethetnek bérlőtársként a közvagyon részének számító ingatlanba” – mondta a kerületi önkormányzati képviselő. Szerinte ezért erősen kifogásolható, ha a polgármester családja valóban kihasznált egy joghézagot. A gyakorlatban ugyanis ez azt jelentheti, hogy ha egy gazdasági társaság hozzájut egy bérlakáshoz, azt az önkormányzat asszisztálásával simán át tudja játszani akárki másnak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem árulja el a rendőrség Szijjártó helikopterezésének költségeit

Nem árulja el a rendőrség Szijjártó helikopterezésének költségeit

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Radadr360: Orbán egy szón rugózott, Szijjártó az ukránokat bosszantotta

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"