szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Félreértette egy baleset helyszínének nevét, emiatt egy másik megyébe indultak el a tűzoltók és a mentők. Lehet, hogy az operátoron kívül más is hibázott.

A 112-es segélyhívó operátorának hibájából a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indultak el a tűzoltók és mentők egy július 4-i traktorbalesethez – írja a Lánglovagok.hu alapján az Index. Az értesülést az ORFK megerősítette, a hibázó operátort az eset miatt másnap kirúgták.

Múlt kedden felborult egy mezőgazdasági vontató Tóalmáson, a vezetőt a tűzoltók még kimentették a fülkéből, de miután átadták a mentőknek, a férfi a helyszínen meghalt.

A tűzoltók és a mentők azonban először teljesen rossz helyre mentek, Tóalmás helyett Tolmácsra, és a két település között közúton száz kilométer a távolság.

Az ORFK szerint a hívásfogadó rendszer hibátlanul működött, egyértelműen emberi mulasztás történt. Az operátor telefonon félreértette a település nevét, és a monitorján sem vetette össze a bejelentő térképen megjelenő helyzetével, mint ahogy azt tennie kellett volna – írja a Lánglovagok.

A Nógrád megyei rendőrök hívták vissza e bejelentőt, hogy pontosítsák a helyszínt, akkor derült ki, hogy nem is ők lennének illetékesek, hanem a Pest megyeiek. Az ottani rendőröket, mentőket és tűzoltókat végül bő negyedóra késéssel irányították a megfelelő helyszínre. 

Az ORFK ezzel kapcsolatban azt közölte: „Mivel a helyszín tisztázását követően a bejelentést már nem kellett újra felvenni, az időveszteség mindössze néhány percre tehető”. Azt nem tudni, lehetett-e volna esély a traktorvezető életének megmentésére, ha rögtön jó helyre mennek.

A hibázó operátor munkaviszonyát múlt szerdán szüntették meg.

Az Indexnek név nélkül a hívásfogadó központ munkatársa azt mondta, hogy szerinte a 112-es operátoron kívül a tűzoltóság műveletirányítója is hibázhatott, mivel neki sem tűnt fel a tévedés, illetve ő sem ellenőrizte a helyszínt. A mentőkkel szintén beszélt a bejelentő, nekik sem tűnt fel a hiba – állította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Szájer lebukása felgyorsíthatja a Fidesz kilépését a Néppártból

Szájer lebukása felgyorsíthatja a Fidesz kilépését a Néppártból

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget