szerző:
hvg.hu

Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő a tárgyalás előtt ártatlannak vallotta magát. Költségvetési csalással és befolyással üzérkedéssel vádolják.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Összesen heten ülnek a vádlottak padján a Voldemort-ügy tárgyalásán, mindegyiküket vádolják társtettesként vagy bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletével. Az első-, másod- és negyedrendű vádlottat kötelezettség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés kísérletével is vádolják – a negyedrendű vádlott itt társtettes, ugyanőt hamis magánokiratok felhasználásával ugyancsak vádolják.

Mengyi Roland az ügy hatodrendű vádlottja, akit bűnsegédként vádolnak a költségvetési csalásra vonatkozó vádpontnál, és „vesztegetést állítva befolyással üzérkedés bűntettével is”.

©

A vád szerint Mengyi és társai 2015 tavaszán elhatározták, hogy szociális szövetkezeteknek írnak ki pályázatot EU-s pénzekre, az azon elnyerhető összeget valós teljesítés nélkül saját maguknak megszerzik. Azt, hogy kinek mennyi pénz jutna, időnként változott, és Mengyi döntött róla. Kilátásba helyezte, hogy további pályázati pénzek is érkezhetnek.

„Én nem csináltam semmit": Így ment a bíróságra Mengyi "Voldemort" Roland - videó

„Miért gondolja, hogy itt lenne? Én nem csináltam semmit" - ezt válaszolta a hvg.hu kérdésére Mengyi Roland fideszes képviselő szerda reggel, amikor megérkezett a bíróság épületéhez Budapesten. A borsodi képviselőről tavaly augusztusban írták meg, hogy gyakorlatilag EU-s pénzeket lopott.

Mengyi a pénzért cserébe vállalta, hogy közreműködik a pályázat kiírása érdekében. Az egyik találkozón 5 milliót kért „alkotmányos költségként”, ebbe vádlottársai belementek, a pénzt összeszedték és átadták a Mengyivel jó barátságban lévő harmadrendű vádlottnak. Írtak egy szerződést is, a pénzt sikerdíjként álcázva. Miután a pályázat nem volt sikeres, a pénzt visszaadták.

A bíróságon kiderült: az egyik vádlott által kidolgozott projektjavaslatot Mengyi Roland juttatta el Köpeczi-Bócz Tamás akkori államtitkárnak. Arról, hogyan alakult a pályázat, tájékoztatták őket a minisztériumból, de azt nem azonosították be, hogy ki.

©

A vádlottak pályázati úton 499 996 391 forint költségvetési támogatást akartak megszerezni – szerepelt korábban a vádiratban. A bíróság előtt az ügyész ezt nem, azt viszont elmondta, hogy a 10 szövetkezet nevében pontosan mennyi pénzre pályáztak. Az érintett szövetkezeti vezetők nem tudtak a csalásról.

A pályázati kérelmeket végül elutasították, mert nem feleltek meg a feltételeknek. A vádlottak közül csak egy tesz vallomást, Mengyi Rolnad csak kérdésekre hajlandó válaszolni. A bíró így a korábban tett vallomásokat olvassa fel a többiek esetében, egyesével. Ezt nem lehet élőben közvetíteni.

©

Mengyi Rolandot 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják, ha bűnösnek találják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

„Én nem csináltam semmit”: Így ment a bíróságra Mengyi "Voldemort" Roland – videó

„Miért gondolja, hogy itt lenne? Én nem csináltam semmit” – ezt válaszolta a hvg.hu kérdésére Mengyi Roland fideszes képviselő szerda reggel, amikor megérkezett a bíróság épületéhez Budapesten. A borsodi képviselőről tavaly augusztusban írták meg, hogy gyakorlatilag EU-s pénzeket lopott. Az ügyészség azóta vádat emelt ellene, és ő az első a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt, akinek korrupciós vádakért kell felelnie a bíróságon.

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

El akarták vinni a hajléktalant a Képviselői Irodaháztól, mert rossz helyen árulta a Fedél Nélkült

Hitelközvetítőket ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság

Hitelközvetítőket ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság

Cégük felszámolásán is nyertek Simonkáék

Cégük felszámolásán is nyertek Simonkáék

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver