szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Heisler András szóvá tettet, hogy Orbán korábban még Horthyt méltatta, Izraelnek pedig azt rótta fel, hogy nem ítélték el a Soros-plakátokat.

Szerda este a Dohány utcai zsinagógában Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közösen emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a Mazsihisz meghívására. Heisler András, a szövetség elnöke is felszólalt, aki viszont szóvá tette Orbán korábbi Horthyt méltató kijelentéseit is.

A Mazsihisz elnöke ugyanis úgy fogalmazott, hogy "Magyarország felemás módon nézett szembe a holokauszt folyamatával", az akkori kormány és a kormányzó felelősségével, mint ahogy még mindig nem zárult le maradéktalanul a zsidó kárpótlás, és megoldatlan az egyházakat ért jogsérelmek orvoslása is.

Hozzátette: örültek Orbán Viktor keddi nyilatkozatának, amelyben bűnnek nevezte Magyarország második világháborús szereplését, és azt mondta, ez "jó irányba tett lépés".

A 24.hu beszámolója szerint Heisler beszélt a Soros-ellenes plakátkampányról is, és azt mondta, rossz érzést kelt a zsidókban, számára ez elfogadhatatlan, a zsidók elkezdtek félni. Mint mondta, felelős kormányfő emellett nem mehet el szó nélkül, mert szerinte senkinek az arcán nem éktelenkedhet a "büdös zsidó" felirat.

A Mazsihisz elnöke Netanjahuhoz fordulva azt mondta, hidegzuhanyként érte őket, amikor Izrael budapesti nagykövete előbb elítélte a Soros-kampányt annak antiszemita felhangja miatt, majd az izraeli külügyminisztérium visszavonatta a nagyköveti nyilatkozatot. Szerinte csak erős diaszpóra képes segíteni Izraelnek, de kijelentette azt is – visszafordulva Orbánhoz –, amiben egyetértés van, abban segítik a magyar kormányt.

Heisler szerint iszonyatos küzdelmet folytatnak az asszimilációval szemben, szerinte mindenkinek elemi érdeke, hogy ne osszák meg a magyar zsidóságot. „A hidakat országaink között tovább kell építeni.”

A rendezvényen beszélt Orbán Viktor is, aki arról beszélt, hogy olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköt továbbá a külső fenyegetésekkel szembeni önvédelem, a terrorizmus elleni küzdelem, a modern technológia, innováció és kutatás, a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok, a kultúráik közötti mély kapcsolat. "Összeköt az identitásunk magabiztossága, az, hogy "tudjuk, kik vagyunk" és büszkék vagyunk arra, akik vagyunk" - fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: elsősorban azonban olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköti őket egymás kölcsönös tisztelete. A miniszterelnök kiemelte: ma Magyarországon a zsidó élet a reneszánszát éli, és azt kívánják, hogy a magyar zsidóság alkotó energiái szabadon kibontakozzanak.

A magyar miniszterelnök beszédében nem reagált Heisler András szavaira.

Benjamin Netanjahu arról beszélt, hogy a cionizmus megszületésével együtt a pusztítás is megszületett a világban, de köszöni Orbánnak azokat, amiket a zsidóságért tesz. Izrael állam vezetője leginkább a zsidóság teljesítményét méltatta beszédében, a magyar Herzl Tivadart kiemelve, aki megálmodta Izrael államot.

Netanjahu szóvá tette, hogy vannak antiszemita megmozdulások a világban, ő maga Párizsból érkezett Magyarországra, ott neki Macron azt mondta, az anticionizmus az antiszemitizmus egy fajtája. Rejtett antiszemitizmus Netanjahu szerint is létezik, de ő köszöni Orbánnak, hogy ezzel szemben fellép. Szerinte nagy barátság van a két nép között, amit nagyon szépen köszön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött