szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár 2013 óta törvény védi a közérdekű bejelentőket, nem a BKK-ügyben meghurcolt fiatalember az egyetlen, akire egy jó szándékú bejelentést követően a törvény teljes szigorával sújtottak le a hatóságok.

Harmadik éve folyik a büntetőeljárás az ellen a szabadalmi ügyekkel foglalkozó szakember ellen, aki, miután rájött, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapján keresztül titkos szabadalmi leírások százait lehet letölteni, közérdekű bejelentést tett az igazságügyi tárcánál. Hiába volt hasonlóan elővigyázatos, mint a BKK-t két e-mailben is értesítő fiatalember – s töltötte le közjegyző jelenlétében a bizonyítéknak szánt szabadalmi dokumentumokat –, az ügyben önmaga ellen vizsgálódó hivatal vezetői hackertámadásnak értékelték a történteket. A hibára figyelmeztető szakembert feljelentették, és a szakmai kamarából is kizárták. S bár az ombudsman és a bíróság is a közérdekű bejelentőnek adott igazat, ügyét a nyomozóhatóság máig nem zárta le.

Amúgy normális reagálásra is volt már példa – emlékeztet a HVG e heti cikke arra a 2015-ös esetre, amikor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjára, névvel és címmel felkerült, hogy ki, milyen ügyben, ki ellen kezdeményezett vizsgálatot. A hivatal akkor technikai hibával magyarázta a történteket és sűrű elnézések közepette eltüntették az érzékeny adatokat. Aligha e miatt, de egy kormánydöntéssel utóbb magát a hivatalt is eltüntették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!