szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A radikális párt azt szeretné, hogy a szegény családban született hallgatók is részt tudjanak venni a felsőoktatásban.

A Jobbik átfogó ösztöndíjreformot és több kollégiumi férőhely elérhetővé tételét sürgeti annak érdekében, hogy a szegény családban született hallgatók is részt tudjanak venni a felsőoktatásban.

Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a tavalyihoz képest kevesebben kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat állami képzésben. Míg 2016-ban 57 311 hallgatót vettek fel, idén 55 733-at; a 2010-es 68 ezerhez képest pedig drasztikus a csökkenés – mondta.

Szóvá tette azt is, hogy az Eurostat szerint Magyarország utolsó helyen áll az unióban a társadalmi mobilitás szempontjából, szerinte ebben az oktatási rendszernek kulcsszerepe van.

Rossz irányba változott a hallgatók megélhetése, elégtelen a kollégiumi férőhelyek száma, az ösztöndíjak mértéke 10 éve nem változott – sorolta Dúró Dóra, aki utóbbival kapcsolatban azt javasolta, hogy a támogatások azonnal érjék el legalább a 2007-es reálértéket.

A jobbikos politikus szerint egyre több elitgimnáziumban tanuló külföldi továbbtanulást tervez, a magyar kollégiumok pedig a magasabb támogatás miatt előtérbe helyezik a külföldi hallgatókat.

Megkérdezték arról is, hogy a Magyar Közlöny keddi száma szerint a testnevelésórák része lehet a hazafias és honvédelmi nevelés. Azt felelte: pártolja, hogy így legyen, a diákok javára válik, ha ilyen ismereteket megszereznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!