szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2016. májusban hirdette meg a kormány a nemzeti autóbusz-gyártási programot. Az eddigi legnagyobb megrendelés egyelőre bebukni látszik.

A szerződés szerint augusztus 14-ig kellett volna leszállítania az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.-nek 180 darab magyar csuklós buszt.

A januárban aláírt  - 15,37 milliárd forint értékű - szerződés szerint a cégnek mintegy 210 napja volt a buszok átadására. A csütörtökön megjelenő Heti Válasz azonban arról ír, hogy a cég nem tudja teljesíteni a szerződésbe foglaltakat. Mátyásföldi üzemükben eddig öt busz legyártása kezdődött el. A legelőrehaladottabb állapotban lévő járműnél is csak a vázszerkezet egy része áll.

Mészáros Csaba ügyvezető és résztulajdonos csak annyit közölt az ügyben, hogy a nyilvános szerződésnek megfelelően fogják teljesíteni a megbízást.

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a szerződéssel: a lap szerint egy kormányközeli kör egyszerűen kitolná a határidőt, még ha ez jogi problémákat is vetne fel.

Mióta a kormány 2016 májusában meghirdette a nemzeti autóbusz-gyártási programot, ez a legnagyobb megrendelés, úgy az összeget, mint a darabszámot tekintve is.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!