szerző:
hvg.hu

Az ukrán állampolgárságtól megfosztott, Grúziában üldözött Mihail Szaakasvili családjával nyaralni jött Magyarországra.

A Balatonon nyaral éppen a volt grúz elnök, aki hazájában üldözötté vált, Ukrajnában viszont kormányzó lett.

A KyivPost számolt be róla, hogy Mihail Szaakasvili kacskaringós kelet-európai útja végén Magyarországon kötött ki. Tihanyban, az I. András királyt és Anasztázia ukrán királynét ábrázoló szobor mellett készült fotót posztolt a Facebookra.

A volt grúziai elnököt nemrég odesszai kormányzónak nevezték ki, július végén azonban nemcsak ezt a pozíciót, hanem ukrán állampolgárságát is elvesztette, miután Petro Porosenko ukrán elnök megfosztotta attól. A hivatalos magyarázat szerint Szaakasvili az állampolgársági kérelmében nem említette meg, hogy hazájában bűnvádi eljárás folyik ellene, s ezzel megtévesztette az ukrán hatóságokat.

Augusztus 4-én a volt elnök Lengyelországba érkezett a varsói felkelés 73. évfordulójára. Augusztus 7-én Szaakasvili azt nyilatkozta, hogy ukrán útlevelével akadálytalanul bejutott az uniós tagállamba. Augusztus 8-án az a hír jött, hogy Lengyelországból Litvániába távozott. Az exelnök Vilniusban azt mondta, hogy nem folyamodik litván állampolgárságért, bár nagyon hálás, hogy néhány helyi politikus felajánlotta azt neki.

Szaakasvilinek Odessza megye kormányzójaként az volt a programja, hogy kiirtja az emberek életét megkeserítő korrupciót. Az idők során számtalan ellenséget szerzett magának, egyikük, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyszer azzal fenyegette meg, hogy a „golyóinál fogva akasztja fel” – derült ki a HVG róla szóló tavaly januári portréjából.

Szaakasvili 2004 januárja és 2013 novembere között volt Grúzia elnöke. Választási veresége után, 2013 novemberében külföldre távozott, jórészt az Egyesült Államokban volt, 2015. júniusban nevezték ki Odessza megye kormányzójának.

A grúz hatóságok időközben vádat emeltek ellene, és kérték kiadatását Ukrajnától, de Kijev ezt elutasította. Szaakasvili ellen 2014 augusztusában emeltek vádat egy grúz parlamenti képviselő elleni 2005-os fegyveres támadás szervezése miatt, emellett hivatali hatásköre túllépésével, valamint 8,83 millió lari közpénz jogosulatlan elköltésével is vádolják.

(Kapcsolt kép forrása: Facebook / Mikheil Saakashvili)

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!