szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját szóvivőjét is cáfolva azt állítja a Fidesz frakcióvezetője, hogy nem érdekli őket a Jobbik plakáttörvény-hekkelése, és nem tervezik, hogy betömik a kiskapukat, amelyeket meghagyott a júniusban elfogadott jogszabály.

A hülyeség sem betiltható, ezért nem is foglalkozunk vele – így válaszolt hétfőn a Fidesz frakcióvezetője a hvg.hu kérdésére, amelyben azt tudakoltuk, hogyan tervezik módosítani a parlament szeptemberben kezdődő őszi ülésszakán a júniusban elfogadott plakáttörvényt.

A költségvetési pénzből működő szervezetek listaár alatti hirdetéseit megtiltó, botrányosan megszavazott jogszabály július 15-i hatálybalépése – ahogy arról beszámoltunk – éppen kettévágta a Jobbik április óta tartó kormányellenes kampányát. Az ellenzéki párt azonban hamar feltalálta magát és – gyaníthatóan egy magánszemély közbeiktatásával – pár napon belül „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” – üzenetekkel szórta tele az országot. A Jobbikkal bevallottan szimpatizáló Simicska Lajos cége, a Mahir Cityposter felületein megjelent hirdetéseken nem volt feltüntetve a megrendelő, így nemcsak a plakáttörvényt játszhatták ki könnyen, hanem politikai hirdetésnek sem számítanak. A Mahir is rendre azt mondta ezekről, hogy „magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenetek”.

©

Már a törvényt meghekkelő első plakáthullámnál megindultak a találgatások, hogy vajon meddig tűri el a kormány a szabályozásból gúnyt űző hirdetésözönt, de augusztus elején megjelent a folytatás is. Bár a korábbi akciónál is csak kevés kétség lehetett a Jobbik aktív szerepvállalásáról, a második etap máig kint lévő plakátjai már direkte a párt béruniós kezdeményezését népszerűsítik – persze ismét a szervezet nevének feltüntetése nélkül.

Bár az atv.hu egy hónapja arról írt, hogy Orbán Viktor dühös a plakáttörvény kijátszása miatt és már vizsgálják, hogyan lehetne bezárni a törvényben maradt "kiskapukat", újabb törvénymódosítás jelei egyelőre nem látszottak-látszanak. Az egyetlen utalás a szigorításra Halász János, a Fidesz-frakció szóvivőjének a kifakadása, aki július végén azt mondta: ha felmerül, hogy kiskapuk maradtak, akkor azokat be kell zárni. A szóvivő azt is mondta, hogy a szeptemberi frakcióülésen foglalkoznak majd a jelenséggel – ehhez képest legalábbis furcsa a frakcióvezető mostani legyintése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!