szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az intézmény CT-diagnosztikai részlege öt éve nem felelt meg a minimumfeltételeknek – írja a Társaság a Szabadságjogokért.

A szervezet azután intézett közérdekű adatigényléseket több kormányzati és állami szervhez, hogy júliusban az RTL Klub Híradójában elhangzott: közrejátszhatott egy daganatos nő halálában, hogy az ajkai Magyar Imre kórházban egy elavult CT-berendezéssel készítettek róla felvételeket.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) most azt írta, hogy az intézmény CT-diagnosztikai osztálya az elmúlt öt évben nem is működhetett volna, mert egy 2012. június 30-án megváltozott miniszteri rendelet értelmében multidetektoros computertomográfiai eszközzel (MDCT) kellett volna rendelkeznie. A kórházban azonban nem volt ilyen gép.

A TASZ megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy hány, CT-diagnosztikai feladatokat ellátó kórházban nem áll rendelkezésre az eszköz, de a tárca nem tudott válaszolni.

A 2012-es jogszabály azt is lefekteti, hogy a kórházaknak két hónapon belül be kell jelentenie, hogy megfelel a megváltozott minimumfeltételeknek. Amennyiben ezt nem teszik meg, és az erre vonatkozó felhívásra sem reagálnak, 90 napon belül ellenőrzést kell végezni bennük. Ha ezen nem mennek át, nem kaphatnak működési engedélyt.

Az Emmi azonban megküldte a TASZ-nak az engedélyt, amely legutóbb 2007-ben módosítottak.

A tárcától azt is megtudta a szervezet, hogy az új CT augusztus 14-e óta működik az ajkai kórházban, az azonban nem derült ki, hogy az a berendezés megfelel-e a minimumfeltételeknek.

A TASZ most az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz fordult a kérdéseivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összes bérlet elfogyott az FTC Bajnokok Ligája hazai csoportmérkőzéseire

Az összes bérlet elfogyott az FTC Bajnokok Ligája hazai csoportmérkőzéseire

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért