szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem vették észre a rossz minőségű felvételen a daganatot, négy hónap múlva orrgaratrákban halt meg a beteg.

Miután az RTL Klub hírt adott arról, hogy betegbiztonsági okokból nem üzemel az ajkai Magyar Imre Kórház 2005-ben beszerzett CT-készüléke, így a vizsgálatra várókat Veszprémbe szállítják, jelentkezett egy néző, aki édesanyja történetét osztotta meg a híradóval.

Édesanyja még 2014 júliusában ment CT-re fej- és fülfájás miatt, de a kórházban nem vettek észre semmit:

Azt mondták, hogy nincs semmi probléma, így anyukám diagnózis nélkül ment haza, és 2014 novemberében meghalt orrgaratrákban.

A daganatos nő a szombathelyi Markusovszky kórházban halt meg, az ottani onkológus szerint a júliusban készült felvételen ugyan a CT-készülék minősége miatt nehezen megállapítható, de látszik a kezdeti stádiumú tumor.

Az elhunyt nő lánya az ajkai kórház betegjogi képviselőjéhez fordult az ügyben, de választ csak a múlt héten kapott az Emmitől. A hétoldalas dokumentum szerint a CT-gép "nem felel meg a jogszabályban előirt minimumfeltételeknek", erről pedig nem tett jelentést a kórház. A minisztérium szerint "a szolgáltató vizsgálat során hibát vétett", de a felvétel minősége miatt más orvos sem tudta volna leolvasni a daganatot.

Az ajkai kórház főigazgatója, Nagy Zoltán elmondta, a két kórház és az Országos Mentőszolgálat folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy nem csak a tervezett, hanem a sürgős vizsgálatok is késedelem nélkül sorra kerülhessenek: "A betegellátás folyamatos és zavartalan, a betegek tervezett vizsgálatait nem mondtuk le és erre a jövőben sem lesz szükség".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

Simán hozta a rangadót a Fradi

Simán hozta a rangadót a Fradi

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért