szerző:
Dercsényi Dávid - Mizsur András

Csütörtök este újabb brutális sallert kapott az állami pénzekkel zsírosan tartott magyar foci. A Videoton kiesésével újfent bebizonyosodott, hogy egy pazarló, visszás és eredménytelen rendszert épített ki az Orbán-kormány. Mindeközben az olyan korábban lesajnált országok is megelőzték Magyarországot, mint Albánia vagy Macedónia. Orbán Viktor szerint viszont számunkra ez az élet.

A Videoton tegnap 4-0-ra kikapott a szerb Partizan Beogradtól az Európa Liga selejtezőjének negyed fordulójában. A csúfos vereség nemcsak azt jelenti, hogy a fehérvári csapat kiesett az EL-ből, és nem sikerült a főtáblára jutás, hanem azt is, hogy a nyár végére (megint) nem maradt magyar klubcsapat a nemzetközi kupákban. Csakúgy, mint 2016-ban.

Így potyogtak ki csapataink
A bajnok Honvéd kettős vereséggel, 5-3-as összesítéssel esett ki az izraeli Hapoel Beer-Seva ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjének első körében. A Vasas szintén izraeli ellenféllel szemben vérzett el az EL-ben, ugyanúgy kettős vereséggel, 3-7-es összesítéssel zárva. A bajnoki 4. helyezett, kupagyőztes Ferencváros két kört ment az EL-ben, Geráék számára a dán FC Midtjylland jelentette a végállomást (2-4, 1-3).

Persze legyinthetnénk, nincs ebben semmi különös, így megy ez már évek óta – mire kisorsolják a BL és EL csoportköreit, már csak azért izgulhatunk, kivel kerül egy csoportba a Real Madrid vagy a Bayern München. Utoljára 2012-ben volt magyar csapat legalább a második számú kupasorozatnak számító Európa Liga csoportkörében, akkor ez a most elbukó Videotonnak sikerült.

Lesajnált csapatok alázzák a magyar focit

Mégis megéri kicsit elidőzni az állami pénzekkel kitömött magyar foci újabb kudarcánál. Igencsak tanulságos megnézni, hogy eközben mely kis országok csapatainak sikerült bejutniuk a BL vagy az EL főtáblájára: ezen a listán ugyanis ott találjuk Albániát, Azerbajdzsánt, Ciprust, Macedóniát, Moldovát, Bulgáriát, Szerbiát, Horvátországot és Szlovéniát.

©

Három országot emelnénk ki külön: Albániát, Macedóniát, Moldovát. Valószínűleg nem kell különösebben magyarázni, miért: rosszabb körülmények között, kevesebb pénzből készülnek fel, mint magyar vetélytársaik. Nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt, hogy ezek közül bármelyikük is főtáblás csapatot adjon. A most EL-csoportkörös Sheriff Tiraspol vagy a Vardar Szkopje is abba a kategóriába tartozott, amelynek csapatai ellen még a magyar együtteseknek is kötelező volt a sima továbbjutás. Hangsúlyozzuk: volt.

Ciprust is ide lehetett volna sorolni, de lassan megszokottá válik, hogy az APOEL vagy az Apollon Limassol bejut valamelyik kupasorozat elitkörébe. Az idei szezonban előbbi BL-, utóbbi EL-főtáblás. Megint csak felemlegethetjük, hogy néhány éve még úgy tartotta a közvélemény, hogy levezetni mentek oda a magyar játékosok.

A ciprusi sikereket megint csak nehéz lenne a pénzzel magyarázni.

Még fájdalmasabb a magyar csapatok lebőgése, ha a közép-kelet-európai országok teljesítményét nézzük: a szlovén Maribor ott lesz a Bajnokok Ligájában, a bolgár Ludogorec és a szerb Crvena zvezda pedig Európa-ligás.

A pénz nem minden

A Videoton kudarcát tovább árnyalja, hogy az egyik legnagyobb költségvetésű magyar csapatról van szó: 2016-ban mintegy 3,6 milliárd forintból gazdálkodott a klub. Ezzel szemben a Honvéd majdnem harmad ennyi pénzből lett bajnok. Igaz, hogy míg a Honvéd az első körben esett ki a BL-ből, addig a Videoton három kört ment az EL-ben, de utóbbi mégiscsak rutinosabb kupaszereplőnek számít, tele nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékossal.

Ebből a szempontból a Fradi kiesése még kínosabb, mert magyar viszonylatban magasan Kubatov Gábor csapata számít a leggazdagabbnak; a második Videotonra is majdnem egymilliárdot ráverve, 4,4 milliárdból működött a klub tavaly. Ehhez képest az első komolyabb ellenféllel szemben simán kizúgtak az Európa-ligából.

Mondani se kell, egyik „nagy” sem a jegyeladásokból él: a 2016-os adatok szerint a bevételeik 1 százalékát sem teszi ki ez a forrás. De ez nem is baj, ha máshonnan úgyis jön a pénz: 2016-ban a 120 milliós önkormányzati támogatás mellett 103 millió forintnyi tao-támogatást is elkönyvelhetett a Videoton. Az FTC több mint 800 milliót kapott az MLSZ-től szakszövetségi támogatás, 208 milliót pedig tao-támogatás formájában.

Mindehhez hozzátartozik, hogy a Videoton és az FTC szponzorai között találjuk a Molt, a Strabagot, a Marketet és az ESMA-t (utóbbi kettő a Videoton-tulajdonos Garancsi István érdekeltsége), illetve a Fővárosi Csatornázási Műveket és a Főgázt.

©

Márcsak ezért is lett volna örvendetes, ha klubcsapataink legalább az EL csoportkörébe bejutottak volna, mert akkor valós teljesítmény alapján jutottak volna plusz bevételhez.

A Videoton a három, sikerrel vívott selejtezőkör után több mint 670 ezer eurót, átszámítva kb. 200 millió forintot kapott. Ehhez képest a főtáblára jutás további 785 millió forintot ért volna, ami még egy Vidi-szintű csapatnak is zsíros tételnek számít.

Pazarló, visszás rendszer épült ki

A magyar foci tehát feltűnően nem hatékony: rengeteg pénzt ölünk egy sikertelen rendszerbe, ráadásul a tao-pénzek közpénznek számítanak, hiába szokták az ellenkezőjét mondani kormánypárti politikusok. Eközben a magyar futball futószalagon szállítja a botrányos és visszás ügyeket:

  • 2020-ig 215 milliárd forintért építünk stadionokat az Átlátszó számításai szerint, mind közpénzből. A stadionépítéseket a kormány mindig a tömegsporttal akarja eladni, jóllehet az Új Puskásban nem fognak ifisták edzeni. „Folyamatos hangulatkeltés zajlik a sportlétesítmények fejlesztése ellen. Nem szabad megijedni ettől, itt ugyanis azt kell világossá tenni az emberek előtt, hogy nem a futballról van szó, hanem saját gyerekeinkről.”
  • A tao-pénzekkel a kormány közpénzt szivattyúz a fociba. A 2011-ben indult rendszer az Emmi számításai szerint 450 milliárd forintot csatornázott át a látványsportokba, de míg a kézilabda, a vízilabda, a jégkorong hozza is az eredményeket, a foci nem tud mást felmutatni, mint a 2016-os Eb-szereplést, ami amúgy nincs viszonyban a tao-támogatással. 23 milliárd forint ömlött a fociba (a jégkorongba csak 5,1) hat év alatt, csak Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapott 13,9 milliárdot.
  • 2011 óta ömlik a pénz a fociba, ennek ellenére nem látszik igazi elmozdulás. Klubcsapataink nemzetközi szinten sehol nincsenek. Orbán Viktor 2012-ben úgy nyilatkozott: „Nincs kétségem afelől, hogy ha sikerül a mérget kitisztítani a szervezetből, amit beleinjekcióztak ötvenhat után, akkor vissza fogunk emelkedni a legnagyobb futballnemzetek közé. Olvasok ugyan tanulmányokat, amelyek arról szólnak, hány utánpótlás-játékosból lesz egy európai zseni, hogy mi a transzferár, hogy fejlődnek a létesítmények, de azt kell mondanom, ezek ugyan fontos szempontok, de mind nem számítanak. A végén ott leszünk a legjobbak között. Egyszerűen azért, mert számunkra a futball maga az élet.” Sőt azt is mondta: „a magyar futballban azért mennek jól a dolgok, mert vannak akadémiák” – mindezt az Andorra elleni 0-1 előtt.
  • A Puskás Akadémia szerepelteti a legkevesebb fiatalkorú játékost, és 12 légióst vásárolt azért, hogy feljutván az első osztályba minél jobban szerepeljen. Ennek ellenére egyelőre az utolsók. Az a csapat, amely a legtöbb pénzt kapó labdarúgó-akadémiát és annak szakmai sikerét kéne reprezentálja, alig játszat saját nevelésű játékost.

Ennek a miliőnek egyenes következménye, hogy a magyar foci képtelen az önkorrekcióra és a szembenézésre. Ez tisztán látszik azokból a sokszor megmosolyogtató, másszor bicskanyitogató nyilatkozatokból, amikor klubvezetők, edzők, játékosok megpróbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Jó példa erre Pintér Attila munkássága, aki képes azzal védeni – a hátrányos megkülönböztetéssel aligha vádolható – csapata csapnivaló teljesítményét, hogy a bírók ellenük fújnak. Vagy amikor arra panaszkodik, hogy nem szerepeltethet elég idegenlégióst.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

NB I: Sok pénzt kap a foci, itt az eredménye

Magyar szinten még lehet kisebb csodát tenni állami támogatásokból, például a tao-pénzekből, de az NB I-ben sem minden a pénzen múlik. Összegyűjtöttük, mennyire fordítható le bajnoki pontokra a támogatás.

hvg.hu Itthon

Orbán: A nemzeti futballválogatott legutóbbi szereplése egy Moháccsal ért fel

A miniszterelnök szurkol a magyar fociválogatottnak és az MLSZ vezetőjének, hogy sikerüljön visszaszereznie azt, amit az Andorrától elszenvedett vereség miatt elveszített. Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel a mohácsi vereséghez hasonlította a csapat teljesítményét. A kormányfő arról is beszélt, hogy migránskérdésben „nemzeti konzultáció nélkül is elég elszánt tudna maradni”. A német politikusokat pedig arra kérte, hogy Magyarországot hagyják ki a németországi választási kampányból.

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén