szerző:
MTI / hvg.hu

Vagyis GDP-arányosan 5,2 százalékot.

A minisztert az M1-en azzal kapcsolatban kérdezték, hogy új, átfogó iskolafejlesztési program indul: 81,2 milliárd forintból közel 400 település 527 intézménye újul meg. Balog Zoltán szerint a felújítások először azokban a megyékben – Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun – kezdődnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, de a népsűrűség is fontos szempont. Pest megyében tanterembővítésekre, új iskolák építésére is szükség van.

A tárcavezető szerint három éven belül minden ötödik gyerek – vagyis húsz százalékuk – olyan iskolában tanul majd, amelyben valamilyen fontos beruházás, felújítás történt.

A programra uniós forrást nem vehetnek igénybe, vagyis ez teljes mértékben az állami büdzsé terhére történik majd – mondta a miniszter.

Balog Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is nyilatkozott, ahol közölte: a felújításokat próbálják úgy végigvinni, hogy azok ne zavarják a tanítás rendjét, így például a szünidőben lesznek a munkák. A projekt része – mondta – az oktatási eszközök beszerzése és egy digitális program is.

A miniszter szerint

a GDP 5,2 százalékát költi a magyar kormány oktatásra, ami azt jelenti, hogy Lengyelországgal együtt Magyarország fordítja a legtöbbet erre a célra.

A Központi Statisztikai Hivatalnál egyelőre csak korábbi adatok szerepelnek, de a vonatkozó táblázatából is kiderül: lehet, hogy most a GDP 5,2 százaléka megy el az oktatásra, de az elmúlt években ennél jóval kevesebbet fordítottak e területre. A KSH szerint legutóbb 2005-ben érték el az 5,2 százalékos szintet az oktatási kiadások, akkor 5,33 százalékot tettek ki. Azóta így alakultak a számok:

  • 2006: 5,12
  • 2007: 4,85
  • 2008: 4,77
  • 2009: 4,83
  • 2010: 4,75
  • 2011: 4,34
  • 2012: 4,08
  • 2013: 3,93
  • 2014: 4,30

Balog Zoltán – kérdésre – kitért a lombikbébiprogramra is, megjegyezve, hogy a kormány hamarosan, egy rendelet útján több milliárd forinttal támogatja majd a programot. Szerinte ugyanakkor oda kell figyelni arra, hogy pontosan mi is történik a megfogant életekkel, és ezért létezik olyan szabályozás, amelyen változtatni kell, hogy "nyugodtabb lelkiismerettel tudjuk azt mondani, hogy itt nem pusztítás folyik, hanem valóban gyermekek születhetnek".

Hangsúlyozta, hogy a gyermekvállalást, a születést nem győzheti le az üzleti élet, ezért a kormány célja az, hogy szigorúbb szabályozás érvényesüljön a fel nem használt embriók ügyében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!