szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közparkok beépítése és a római-parti mobilgát ügyében rendelt közvélemény-kutatást a Greenpeace Magyarország. Az előbbi témában óriási egyetértés mutatkozik a fővárosiak között, az utóbbiban a többség nem tartja jó ötletnek a közvetlenül a part mellett felhúzott, természetpusztító mobilgátat.

Aktuális budapesti környezetpolitikai kérdésekben mérette fel a fővárosiak véleményét a Greenpeace Magyarország. A Závecz Research által augusztus harmadik hetében, 500 fős reprezentatív mintán elvégzett kutatás szerint a budapestiek 88 százaléka megvédené a közparkokat a beépítéstől, 94 százalékuk pedig támogatja, hogy a fővárosnak kiemelt stratégiai célja legyen a zöldterületek védelme.

A Római-parton a budapestiek 58 százaléka megóvná a Duna-part jelenlegi, természetközeli állapotát, és a védművet a parttól beljebb, a Nánási út–Királyok útja mentén fejlesztené. Mindössze a lakosság 19 százaléka gondolja úgy, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét a főváros jelenlegi elképzelései szerint kell megoldani. Náluk többen vannak azok, akik nem tudnak vagy nem akarnak válaszolni erre a kérdésre.

©

A válaszadók többsége kerületi (38 százalék) vagy fővárosi (19 százalék) népszavazással hozna döntést a kérdésben, 27 százalék pártatlan zsűri kezébe adná a különleges óbudai partszakasz sorsát, míg 11 százalék úgy gondolja, döntsön a Fővárosi Közgyűlés.

©

A fővárosiak 94 százaléka szívesen látná, ha Budapesten kiemelt stratégiai célnak számítana a meglévő zöldterületek megőrzése: 23 százalék a jelenlegi helyzet fenntartására helyezné a hangsúlyt, 71 százalék pedig a megőrzés mellett támogatná a zöldterületek fejlesztését is a fővárosban. Mindössze a budapesti lakosság 3 százaléka látja úgy, hogy nincs szükség arra, hogy a zöldterületek védelme és fejlesztése a főváros kiemelt stratégiai célja legyen.

©

Ha a zöldfelületek további csökkentése merül fel konkrét kérdésként, még nagyobb az egyetértés. 88 százalék szerint fontos, hogy ne lehessen beépíteni a közparkokat, míg 9 százalék engedné az építkezéseket közparkokban is.

©

A friss reprezentatív közvélemény-kutatás alapján kimondható, hogy a budapestiek azt szeretnék, ha a főváros kiemelten foglalkozna a zöldterületek védelmével és azok növelésével is. Ennek tükrében a Városliget, a Római-part, a Margitsziget, a Népliget, a Gellérthegy és minden kisebb közpark és közkert mind olyan területek, melyek védelmet kéne élvezzenek az amúgy alacsony egy főre eső zöldfelületi aránnyal rendelkező Budapesten – összegzett a Greenpeace. A Fővárosi Közgyűlésnek vissza kell vonnia áprilisi, a parti mobilgát nyomvonalát megszavazó határozatát – írták.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szupergyors 3-as BMW: nagyágyúkat utasít maga mögé az Alpina B3

Szupergyors 3-as BMW: nagyágyúkat utasít maga mögé az Alpina B3

Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler

Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először

Doku360: Hogy mit jelent szeretni, azt a saját családomban tapasztaltam meg először