szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

60 millió afrikai érkezését vizionálta, csak éppen elfelejtett megemlíteni néhány apróságot.

Egy a NATO köreiben publikált számítás szerint 2020-ig 60 millió migráns kelhet útra Afrikából, túlnyomó többségük Európa irányába – fejtegette Orbán Viktor szombaton a kötcsei pikniket, jókora gondot okozva ezzel azoknak, akik nem szokták azonnal és fenntartások nélkül elfogadni a kormányfő állításait, inkább ellenőrzik azok hátterét.

A 60 milliós becslés (lásd még: riogatás) eredete ugyanis nem egyértelmű, nyomát fellelni távolról sem annyira könnyű, mint például Mészáros Lőrinc vagyongyarapodásának nyomait a közbeszerzésekben.

©

NATO-dokumentumot például nem is sikerült fellelni, nyilván lehet szó olyanról, amelyet csakis a tagállamok vezetői kaptak meg, de ennek a valószínűsége a nullával egyenlőnek tűnik. Széky János, a Élet és Irodalom rovatvezetője, illetve Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője végül hosszas kutatás után eljutott egy 2014-es ENSZ-dokumentumhoz (Pontosabban: az ENSZ-nek az elsivatagosodás ellen küzdő testületének anyagághoz), ahol valóban megjelenik a 60 milliós szám.

Csakhogy:

-        Az alapgondolat valójában nem is 2014-es, hanem tíz évvel korábbi, 2004-es, ezt emelték át egy könnyed mozdulattal. (Olyannyira remekül csinálták, hogy az eredeti iromány már nem is érhető el, csak a nyoma maradt meg.)

-        Ezt a több mint 13 éves eredetet erősíti meg, hogy az ENSZ egyszer már használta a számot, mégpedig egy 2007-es jelentésben.

-        A 60 milliós szám nem tűnik tudományosan alátámasztottnak, inkább csak egy becslésnek, állapította meg Széky János, aki nyomán nem találta semmiféle egyéb forrásnak.

-        Ami ennél is súlyosabb: az ENSZ jelentése csak annyit mond, hogy 2020-ig mintegy 60 millió ember indulhat el az elsivatagosodó szubszaharai térségből  Észak-Afrikába vagy Európába. Hogy milyen arányban, arról például egy szó sem esik.

-        Végül semmiféle számítás nincs arról, hogy 2004 és 2017 év alatt mennyien indultak meg ebből a becsült 60 millióból, de ha a jelenség létezik (bizonyára létezik), akkor is valószínűtlen, hogy az Orbán által jósolt 60 millióra kellene felkészülni a következő három évben.

Mindet összevetve tehát, az a helyzet, hogy Orbán Viktor valójában egy 13 évvel ezelőtti becslés számait „alkalmazta” Kötcsén, azt és úgy magyarázva ott a NER-holdudvarnak, ahogy az neki tetszik, illetve hát: ahogy az neki érdekében áll.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!