szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Nemcsak európai értékeinkkel, hanem az európai joggal is teljes mértékben összhangban van" - mondta a kvótaperben hozott döntésről Sigmar Gabriel külügyminiszter.

Mint ismert, az EU bírósága szerdán elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét az uniós menekültkvóták ügyében. Szijjártó Péter nem sokkal a döntés nyilvánosságra kerülése után sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy elfogadhatatlan az ítélet, és nem kötelezi Magyarországot.

Németország is reagált a döntésre. Sigmar Gabriel külügyminiszter azt mondta, Németország valamennyi európai partnertől elvárja, hogy betartsa az Európai Bíróság ítéletét a menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló mechanizmusról.

Szijjártó Péter német kollégája szerint a bíróság végérvényesen tisztázta, hogy a menedékkérők elosztásának ügyében az "európai szolidaritásról" szóló döntés "nemcsak európai értékeinkkel, hanem az európai joggal is teljes mértékben összhangban van".

"Elvárhatjuk, és el is várjuk, hogy valamennyi európa uei partner tartsa be az ítéletet, és további késlekedés nélkül hajtsa végre a döntést."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ellenállunk, nem jönnek menekültek, új eljárás indulhat – kvótaítélet után mondatról mondatra

Elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét az uniós menekültkvóták ügyében az EU Bírósága, és ezzel meg is indult a hazai és a nemzetközi reakciócunami. A magyar kormány úgy látja, semmire nem kötelez az ítélet, ellenállunk, nem léphet egy menekült sem Magyarországra, aki valaha illegálisan lépett be Európába. Az Európai Bizottság új eljárást fog kezdeményezni várhatóan, erre készülünk. Kövesse a fejleményeket a hvg.hu-val.