szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mentők 13 perc alatt érkeztek ki szerdán Vajára, de már nem tudták megmenteni azt a védőnőt, akit a helyi háziorvosi rendelőben próbáltak újraéleszteni.

Félreérthette a diszpécser, és a Szabolcs megyei Vaja helyett a majdnem 500 kilométerre lévő Bajára küldött mentőautót szerdán. Vaján egy 29 éves nő lett rosszul a háziorvosi rendelőben. Az ott dolgozók próbálták újraéleszteni, de végül a 13 perc alatt kiérkező mentők sem tudták már megmenteni az életét – számolt be a Népszava után az RTL Híradó.

A vajai rendelő ajtaján az olvasható, hogy a dolgozók megdöbbenve állnak a védőnői szolgálatot ért tragédia előtt. A gyász miatt néhány napig nincs tanácsadás a településen, a városházára fekete zászlót tűztek ki. Szombaton temették el azt a 29 éves nőt, aki szerda reggel hunyt el a helyi háziorvosi rendelőben.

Egy fiatal édesanya vesztette életét, aki védőnőként dolgozott a rendelő melletti épületben. Az RTL Híradó úgy tudja: szerda reggel még elvitte óvodába ötéves kislányát, de miután bement dolgozni, rosszul lett. Az orvosok megkezdték az újraélesztését, mentőt hívtak, de nem tudták megmenteni az életét.

A Népszava szerint a 112-es segélyhívó diszpécsere félreértette a település nevét, Vaja helyett Bajára küldött mentőt, de miután ott nem találtak beteget, hat perccel később Vajára is elindítottak egy kocsit.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól az esettel kapcsolatban azt közölték: az első, 8 óra 28 perckor érkezett hívásnál a hívó bontotta a vonalat, de a diszpécser nem tudta visszahívni. 95 másodperccel később továbbította az adatlapot a Szabolcs megyei mentésirányítási központba, végül a mentők 8 óra 41-kor megérkeztek Vajára.

Az első után azonban még kétszer hívták a 112-őt, és a rendőrség szerint ezen két hívásnál hibázott az operátor, de ennek a mentésre már nem volt hatása – valószínűleg itt a Bajára küldött kocsiról volt szó, de ezt nem részletezték.

A tervek szerint idén év végére a mentők 104-es számát az egész országban átirányítják a 112-re. A hívások Miskolcra vagy Szombathelyre futnak majd be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?