szerző:
hvg.hu

Egy nap alatt elutasították az évekig ingyen használt plakáthelyek miatti bejelentést.

Két évig ingyen kaszált Garancsi István reklámérdekeltsége a fővárosi villanyoszlopokon, az egész mintegy mellékesen derült ki augusztus végén egy, a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslatból, amely már legálisan pályáztatta volna meg az öt éve még veszélyesnek kikiáltott elefántfül-hirdetéseket.

A Közgyűlés megszavazta a legalizáló javaslatot, azzal a DK-s módosítással együtt, hogy Tarlós István főpolgármester vizsgálja ki, hogyan történhetett ez. Tényi István hűtlen kezelés gyanúja miatt bejelentést tett a IX. kerületi ügyészségen. Tényi a Zoom.hu-nak azt mondta, az ügyészség elutasította a feljelentést, bűncselekmény gyanújának hiányában. Az ügyészség határozata szerint Tényi a médiából szerezte az információt (nem a hvg.hu cikkéből, hanem a Zoom.hu-éból), "a hivatkozott újságcikk azonban az abban foglalt magatartás büntetőjogi szempontból történő megközelítése felől részben ellentmondásos adatokat tartalmaz, másrészt hiányzik belőle a büntetőjogi fellépést megalapozó konkrétum."

A lap viszont azzal érvel, a cikk ténybeli állításai a közgyűlés részére készült dokumentumból származtak, amelyet kormánypárti politikusok terjesztettek a testület elé. Az ügyészség azt is hozzátette, "a felmerülő esetleges szabályszegés sem jelenti azt, hogy a magatartás egyúttal büntetőjogi jogszabályszegést is kimeríti."

Tényi augusztus 30-án este fél 11-kor tette meg bejelentését, az ügyészség elutasító határozata pedig szeptember 1-én készült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!