Tetszett a cikk?

Botka azt ígérte, helyrehozza mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak. Bemutatta azokat, akik eddig beálltak mögé.

"Magyarország miniszterelnök-jelöltje" feliratú tábla mögött és "kormányváltó szövetség" felirat előtt tartott beszédét Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje az MSZP politikai szezonnyitóján. Azt mondta, hisz az együttműködésben, de ez nem kizárólag pártok együttműködését jelenti. A kormányváltáshoz szövetségre kell lépni, de csak egy őszinte szövetség lehet erős.

"Úgy tűnik, nem minden ellenzéki párt és politikus akarja eltakarítani az Orbán kormányt, sokan a saját politikai túlélésükért küzdenek."

Botka szerint ha tiszta lenne a szándékuk, szövetséget kötnének. "Aki nem hajlandó részt venni a szövetségben, aki még tárgyalni sem hajlandó, nem akarja, hogy Orbán és bandája 2018-ban megbukjon" - jelentette ki Botka, aki szerint ők a saját túlélésre hajtanak. Megjegyeznénk, más pártokban máshogy értékelik, ki nem akar tárgyalni.

Botka szerint csak elvi alapon lehet újjáépíteni az ellenzéket, szerinte ennek ő harcol az élén. "Csak siker lehet a vége, különben jön az Orbáni diktatúra."

"Jöjjön létre a kormányváltók szövetsége, mert kormányváltást várnak tőlünk a magyarok" - hangsúlyozta. Hozzátette, nem futamodik meg az első harctól.

Botka szerint ütött az Orbán uralmának utolsó órája. Szerinte Orbán mindhárom lehetőségét eljátszotta, amit a választóktól a kormányzásra kapott. A szocialista politikus szerint tehetetlen és tehetségtelen kormányok is voltak, de az Orbán kormány tudatosan taszította kilátástalanságba az országot, leépítette a demokráciát, a jogállamot, megszállta a gazdaságot, lerabolta az országot. "Ne adjunk Orbánnak negyedik esélyt!" - mondta, és nagy tapsot kapott.

"Megértem azokat, akik 2010-ben Orbánra szavaztak, mert csalódottnak érezték magukat, a gazdasági válságot csak súlyosbította az ügyetlen, de főleg elvtelen kormányzás."

A kiábrándult milliók Orbánban látták azt a vezetőt, aki kiutat mutat, de a legtöbben másnap csalódtak.

"Ígérem, helyrehozzuk mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak."

Aki leszerepelt, eljátszotta esélyét, annak mennie kell.

Botka sorra bemutatta szövetségeseit: a "meglepetésember" Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, a szervezettel hamarosan indulnak a tárgyalások. Ott volt Andor László volt uniós biztos, Szent-Iványi István liberális politikus, aki a külpolitikáért felel majd, Komáromi Zoltán Együtt-es politikus, aki az egészségügyi programon doglozik, Büttl Ferenc, a Párbeszéd szakértője, aki a gazdasági programon dolgozik. Ács Sándorné, a lerombolt kishantosi gazdaság vezetője is ott ült az első sorban, aki első szövetségese volt Botkának.

©

A várttal ellentétben nincs itt Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, ám úgy tudjuk, a szocialisták hamarosan megkezdenék a tárgyalásokat a párttal. A Botkát hallgatók nagy tapssal fogadták a szövetségesek és az eddigi egyéni jelöltek bemutatását, kuncogtak, mikor Botka a makói jelöltnél megemlítette, hogy a hódmezővásárhelyi körzet (ahol Lázár János nyert) is hozzá tartozik.

Középkori kiskirályság

"Orbán gerinctelen alattvalóvá akarja tenni a magyarokat, ez a legnagyobb bűne" - mondja Botka. A miniszterelnök sikkasztókkal és köztörvényes bűnözőkkel veszi körbe magát, az ország középkori kiskirálysággá vált - folytatja beszédét.

A rendszer szerinte azt üzeni, "ha hűen szolgálod a hatalmat, nem kell betartani a törvényeket, ha behódolsz, nem fontos a tudás és képesség, azok közé kerülhetsz, akik jól járnak. Ha nem állsz be a sorba, kritikus véleményed van, kirúgnak, rád száll az adóhatóság, ügyészség, a családtagokat is megbüntetnik. Ha bezárul minden kapu, de ragaszkodsz az elveidhez, egy esély van, elhagyni az országot. Ennek véget kell vetni" - mondja Botka. "Ezért akarok kormányváltást."

©

Hosszan sorolja, hogy milyen országot szeretne, például olyat, ahol mindenki egyenlő esélyt kap a boldoguláshoz. Azt mondja, az Orbánékat leváltó kormány nem fog urizálni, rongyot rázni, győzelem esetén felszabadítják az országot, első dolguk lesz az egyenlő állampolgárság bevezetése, hogy egy felcsútira ugyanazok a törvények vonatkozzanak, mint a legszegényebb zalalövői emberre.

Botka szerint komoly kérdés, hogy élhet négymillió ember szegénységben, ha középhatalom lett az ország, mint ahogy azt Orbánék állítják. Szerinte nem normális 27 évvel a rendszerváltás után négy órát várni sorszámra az onkológiai centrumban, ahogy az sem, hogy patkányok potyognak a plafonról egy kórházban, vagy hogy a szülők tanévkezdetkor maguk viszik be a wc papírt és szalvétát, mert a tankerület "tesz a gondjaikra." Szerinte most könnyebb bejutni a Mars expedícióba, mint Kistelekről Szegedre egy diáknak. Azt ígérte, a GDP 6 százalékát költik majd oktatásra, a rászoruló családok terheit csökkentik. Adómentes minimál- és közmunkabért ígért. Több felsorolása is nagy tapsot kapott - az első legnagyobbat a 100 ezer forint alatti nyugdíjak megemelése váltotta ki, de tetszett a közönségnek, mikor azon ironizált, hogy a Debreceni Egyetem szervilizmusból díszpolgári címmel tüntette ki Putyint, az autokrata elnököt. "Félelem nélkül kell élni Magyarországon" - mondja Botka, amit hatalmas taps követ.

Botka nyilvános beszéde nagyjából 50 percig tartott, a párt ezután zárt választmányi üléssel folytatta. A DK nem hagyta szó nélkül Botka beszédét, közleményben vágott vissza: az MSZP miniszterelnök-jelöltje képtelen beismerni, hogy kudarcot vallott és a vereség forgatókönyvét képviseli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja