szerző:
hvg.hu

A Miniszterelnökséget vezető a Magyar Időknek adott interjúban érthetetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Soros György jól megérte magát a brüsszeli döntéshozókkal. Lázár János szerint a Fideszben is vannak olyanok, akik korrupciós ügybe keverednek és hibáznak, ugyanakkor úgy látja, hogy a 4-es metró építése az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügye, mert ott több százmilliárdot nyúltak le a Fidesz előtti kormányok idején.

Demokratikus gondolkodással érthetetlen, hogy egy Amerikából érkezett, nagyon gazdag embernek a szava többet ér Brüsszelben, mint egy megválasztott európai parlamenti képviselőnek. „Minden ajtó kinyílik előtte, öleléssel és brezsnyevi csókkal köszöntik Brüsszelben. Ez demokratikus keretek között felfoghatatlan, ez az új világelit vircsaftja” – fogalmazott Lázár János a Magyar Időknek adott interjúban, amely a lap szombati számában jelent meg.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter itt is újra megerősítette, hogy Magyarország tudomásul veszi az Európai Unió luxembourgi bíróságának szeptember elején hozott döntését a menekültkvóta ügyében. Mint mondta: a kormánynak nem azzal a néhány száz vagy ezer emberrel van problémája, akiket be kellene fogadni a kvótadöntés alapján, hanem a kötelező betelepítés rendszerével, legfőképpen pedig azzal a filozófiá­val, amely Európát és az európaiságot csak létszámkérdésnek tekinti. Európa nem csak „kartoték-adat” – fogalmazott.

Az interjúban arra a kérdésre, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Soros György, a politikus azt válaszolta: vannak országok, ahol azt jelentett. Egyes környékbeli államokban a Soros-hálózat érdemben befolyásolta a politikai döntéshozatalt, a választások kimenetelét, a kormányok összetételét – állította.

Itt szerinte Soros hívei legtöbbször legális keretek között végzik a tevékenységüket. Az önmagában nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ha van egy civil szervezet vagy oktatási intézmény, amely Soros támogatásával működik, és betartja a törvényeket. Az viszont súlyos nemzetbiztonsági kockázatnak, hogy Soros által támogatott szervezetek a magyar határra utaztatták az illegális bevándorlókat – vélte. Lázár János itt arra hivatkozott, hogy szerinte ismert tény: Szerbiá­ban eligazították őket, mobiltelefonokat, pénzt, térképeket, informá­ciót adtak nekik.

A magyarországi korrupcióval kapcsolatban Lázár János azt mondta: 2010-ben Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben, de a Fideszben is vannak, akik hibáznak, és szerinte ők sem mentesülnek a következmények alól. A miniszter az utóbbi harminc év legnagyobb korrupciós ügyének nevezte a 4-es metró építését, ahol szerinte több százmilliárd forintot loptak el a korábbi MSZP–SZDSZ-kormány idején. Úgy látja viszont, hogy az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban jobban áll Magyarország az uniós átlagnál, mert 100 euróból csak 2,5 euró esetében vetődik fel a szabálytalanság gyanúja.

Lázár azt ígérte: minden feljelentést kivizsgálnak, szerinte így tettek az izsáki polgármester vadászházának ügyében is, és ez példa arra, hogy a Fidesz politikusaival szemben sincs kegyelem.

A héten már kiderült, hogy Lázár János a hódmezővásárhelyi választókerületben indul képviselőjelöltként 2018-ban, és pártja esetleges újabb győzelmes esetén már nem szeretne kormánytag lenni. Valószínűleg Rója István volt makói gimnáziumigazgató lesz az egyik kihívója. Róla azt mondta az interjúban: számára messze esik a hétköznapok valóságától, hogy most egy olyan iskolaigazgató áll ellenem pártpolitikusnak, aki eddig másokat vádolt azzal, hogy a politikát beviszik az iskolába.

„Most azonban az MSZP színeiben készül indulni, és várja a Jobbik támogatását is. Ezzel tulajdonképpen Makóra és a térségbe hozza a budapesti konfliktusokat, pedig az országgyűlési képviselő dolga épp az ellenkezője lenne: az, hogy a helyi ügyeket vigye Budapestre, a parlamentbe és a kormány elé” – fogalmazott Rója Istvánról.

Saját magáról pedig azt mondta: úgy érzi, kormánytagként elvégezte a rá bízott feladatokat, és tiszta lelkiismerettel adhatná át a miniszteri széket az utódjának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!