szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nincs összefogás a kisebb baloldali pártok között, senki nem jut be a Parlamentbe – hozta ki az Együtt mandátumkalkulátora. Ebben az esetben újra kétharmada lesz a Fidesznek.

Faék egyszerűséggel mutatja meg az Együtt és a Váradi András Alapítvány által létrehozott mandátumkalkulátor, mi történik, ha nem állapodik meg az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd a választás előtt: senki nem jut be a Parlamentbe.

©

Azon túl, hogy a kis pártok nem jutnak be, a Fidesz kétharmadot szerez, sőt a parlamenti mandátumok négyötödét is elvihetik, egy-két egyéni körzetben veszíthetnek csak.

A mandátumkalkulátor a 2014-es választási eredményen alapul, az MSZP és a DK szavazatai az Összefogás szavazataival arányosak, az új pólus (Együtt, LMP, Párbeszéd, Momentum) szavazatai az LMP 2014-es eredményén alapulnak, az adatokat választókerületenként arányosan módosították, de azért nagyon sok a feltételezés.

A többi számítás ennél elnagyoltabb, de több "játéklehetőséget" is kínál. Megnéztük, mit ad ki, ha a Fidesz-KDNP 35 százalékot szerez listán, a demokratikus ellenzék 64 helyen koordinál – vagyis hangolja össze az egyéni jelöltjeiket, lesz olyan a pólusba várt pártok közül, amely külön indul, és 6 százalékot ér el, míg az "Új ellenzéknek" nevezett maradék három párt 11 százalékot ér el.

 

©
Alaposan megnézve ez a számítás nem stimmel, hiszen az Új ellenzéket is bejuttatja a parlamentbe, holott 3 párt együttműködése esetén 15 százalékot kell elérni. Rákérdeztünk erre Juhász Péter Együtt-elnöknél, aki azt mondta, nem vettek figyelembe minden szervezeti feltételt (értsd: önálló egységként fennmaradó pártokat), az egyszerűség kedvéért egy választási párttal számoltak, de amúgy sem mennének 10 százalék fölé (ez két különálló párt szövetségét jelenti). Juhász arra számít, hogy az új pólusról szóló tárgyalásokon ez lesz a legkeményebb vitapont.

De nézzük a másik legegyszerűbb verziót, ha összeáll az új pólus és a 106 egyéni választókerületben koordinálnak a pártok, hasítanának a választáson.

 

©

Juhász Péter azt mondta, ez a számítás a pólusra lett kihegyezve, az összes lehetséges verziót nem számolták végig, így például nem derül ki, mi történik, ha az MSZP és a DK összefog. Gyors körkérdés után kiderült, a Momentum továbbra is önállóan indulna, az LMP viszont azt mondja, nem döntöttek még a kérdésben, de a korábbiak alapján nem lehet kizárni az együttműködést. A Párbeszéd az Együtt-tel és az MSZP-vel is tárgyal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon