Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint nagyvonalú ajánlatot tettek le a többi ellenzéki párt asztalára, de ezt a többiek nem pont így látják. Fodor Gábor lehetett volna az utolsó bástya, aki örül a felajánlott helyeknek, de még ő is visszafogottan nyilatkozott: megfelelő kiindulási alap ez a tárgyaláshoz. Vasárnap Juhász Péter Együtt-elnök is aktivizálta magát, és tárgyalást kezdeményezett az Új Pólusról az LMP-vel, a Momentummal és a Párbeszéddel.

Hat pártnak ajánlott helyet a közös listán Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a tárgyalási alap az, hogy a szocialisták viszik a listás helyek felét, a maradékot ajánlották fel a többi pártnak. Azt mondják a szocialisták, hogy személyes megkereséssel dolgozó két közvélemény-kutató cég elmúlt hónapjainak adatait alapul véve határozták meg, hogyan állnak a pártok, és ennél "nagyvonalúbb" ajánlattal álltak elő.

©

Molnár Gyula pártelnök azt kérte a többi párttól, hogy a jelenlegi ajánlatukra ne a régi válaszokat adják, ebben azonban csalódnia kell, mert pont ugyanazt mondja mindenki rájuk, mint eddig.

DK: Nincs új elem Botka javaslatában

Gyurcsány Ferencen áll vagy bukik, hogy lesz-e megállapodás a Demokratikus Koalícióval: Botka nem akarja Gyurcsányt a közös listára (most is azt mondta, székely nagyapját idézve, ha változás lesz, majd szól), Gyurcsány – és pártszavazás alapján a Demokratikus Koalíció tagsága – viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a pártelnökük rajta legyen a pártlistán. Ha az közös, akkor azon.

Borítékolható volt tehát a szocialisták ötletére adott válaszuk.

"Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének ma ismertetett javaslatában nincs új elem, Botka László korábbi, már többször elmondott javaslatát ismételte meg. Erről álláspontunkat többször is nyilvánosan kifejtettük. Ezért a ma megismételt javaslattal érdemben nem kell foglalkoznunk, korábbi véleményünk ismeretében azzal nincs dolgunk."

Ők a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalommal tárgyalnak – amellyel az MSZP nem számol –, de minden más tárgyalást szívesen vesznek, előfeltételek nélkül. A DK szerint a 106 egyéni körzetben induló jelöltekről kell megállapodni a kormányváltáshoz.

LMP: A szocialistákkal nem lehet kormányt váltani

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté azt mondta, a párt továbbra is úgy gondolja,

nem lehet leváltani a kormányt olyan szereplőkkel, akik 2010 előtt kormányon voltak.

Olyanokkal keresik az együttműködést, akik új erőt jelentenek.

Ilyen ajánlatot is kaptak, méghozzá Juhász Pétertől, az Együtt elnökétől, aki az Új Pólus létrehozásáról akar tárgyalni az LMP-vel, a Párbeszéddel és a Momentummal. Kanász-Nagy azt mondta, Szigetvári Viktor 2010 előtti szerepvállalása miatt valóban kérdőjeles lehet az Együtt-tel való együttműködés, de miután Szigetvári Szél Bernadettet tartja a legjobb miniszterelnök-jelöltnek, így érdeklődve várják, milyen formában tudja támogatni Szélt. Viszont az LMP nem vesz részt olyan együttműködésben, amelyben a 2010 előtti pártokkal fognának össze.

Egyelőre arra van kongresszusi felhatalmazásuk, hogy Gémesi György új pártjával tárgyaljanak, más szervezettel nem egyeztetnek. Kérdésünkre, hogy Juhászék felvetésére mi lesz a válasz, a szóvivő azt mondta, a felvetést megtárgyalja majd az elnökség, törekszenek rá, hogy új szereplőkkel keressék a megegyezés lehetőségét. Kérdésünkre, hogy ezzel a négy szereplővel elképzelhetőnek tartják-e az új pólust, a szóvivő azt mondta, a korábbi döntés alapján nem lehet ezt sem kizárni, de döntés még nincs.

Momentum: Nem úgy készülünk 2022-re

A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós megkeresésünkre azt írta, Botka László ugyanazt kínálja most 2018-ban, amit Mesterházy Attila kínált 2014-ben.

"Az eredmény ismert, mai napig isszuk a levét a 2014-es Összefogás kudarcának, nem szeretnénk hozzájárulni a 2018-as megismétléséhez. A Momentum nem azért politizál, hogy parlamenti székekhez jusson, hanem hogy jobb hellyé tegyük Magyarországot, így nem az számít, hogy hány parlamenti helyet ajánl az MSZP."

Juhász Péter megkeresését azért utasítják majd vissza, mert a koncepcióhoz hozzátartozik az is, hogy visszalépnének az MSZP–DK javára. Szerintük ez a koncepció sem tér el attól, amit Mesterházy vagy Botka meghirdetett.

A Momentumot támogató Bojár Gábor egy interjúban azt mondta, az új pólust reális felvetésnek tartja, az LMP és Momentum rivalizálása súlyos felelőtlenség. Kérdésünkre, hogy Bojár Gábornak mekkora beleszólása van a párt életébe, Hajnal Miklós azt válaszolta, Bojár a szakpolitikai program kidolgozásában segített szakértőként, de a párt politikai irányvonalába nincs beleszólása, arról a küldöttgyűlés tagjai döntenek.

Nem tartanak attól, hogy szétaprózódnának a szavazatok, ha külön indulnak. "A Momentum a legjobb jelölteket keresi és indítja. Arról, hogy a szavazatok hogyan oszlanak meg a választáson induló pártok között, a választók hoznak végső döntést, nem a Momentum."

Kérdésünkre megmagyarázták azt is, hogyan értette Fekete-Győr András pártelnök, hogy 2022-re készülnek – amely kijelentéséért több pártvezető bírálta. Szerintük Fekete-Győr arra utalt, hogy a "rendszerváltás befejezéséhez", az ország rendbetételéhez reális cél a 2022, amúgy pedig 2018-ra készülnek, és hisznek benne, hogy a választók jelentős része is generációváltásra vágyik.

Együtt: "Nem hiszek ebben a listában"

Az Együtt elnöke, Juhász Péter azt mondja, a kormányváltáshoz új szavazókat kell bevonzani, lehetőséget kell adni minden szavazónak, hogy tudjon listát választani, ezért nem tudja elfogadni Botka javaslatát.

"Nem a mandátum számít, ha fix befutó helyet ajánalnak, akkor sem hiszek az egy listában."

Juhász szerint a kormányváltáshoz két lista visz közelebb, a másik összerakásán dolgozik az új pólusra vonatkozó tárgyalásokkal.

A liberálisok szerint nem értékelték túl őket

"Áttanulmányozzuk Botka László javaslatát, az ügyvivői testület dönt a kérdésben, de ez megfelelő kiindulási alap, hogy elkezdődjön a gondolkodás az ellenzéki oldalon" – válaszolta megkeresésünkre a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor. Szerinte sok mindenen lehet vitatkozni, de pozitív, hogy végre valaki elgondolkodott, milyen keretek között lehet együttműködni. Fodor pártja a teljes listán 3 helyet kapna, szerinte ezzel nincs túlsúlyozva a párt, minden kutatásban a Párbeszéd előtt vannak. "Nem akarunk sérelmi politizálást, se másokat vizsgáló politikát csinálni." Finomításokon persze lehet gondolkodni.

Miután Szent-Iványi István Botka külpolitikai felelőse, megkérdeztük, beelőzheti-e őt a listán. Fodor erre azt mondta, "föl sem merül, hogy most a listán gondolkodjanak".

Arról nem fantáziál, mi lesz, ha csak a Liberálisok maradnak Botkáék mellett.

Párbeszéd: "Mindkét helyre megyünk"

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Botkáék konkrét ajánlatát nem akarta minősíteni, ezt majd személyesen teszi meg a szocialistáknak. Azt mondta, minden tárgyaláson szívesen részt vesznek, a lényeg, hogy meg kell állapodni az egyéni körzetekben. A párt korábbi döntése mindenesetre arra hatalmazta fel őket, hogy az új pólusról tárgyaljanak Juhászékkal, bár úgy látja, annak a szekere sem áll túl jól.

Botka stábja reagált, azt szeretnék, ha a javaslatot érdemi párttestületek vitatnák meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Így lehet négyötöde a Fidesznek

Ha nincs összefogás a kisebb baloldali pártok között, senki nem jut be a Parlamentbe – hozta ki az Együtt mandátumkalkulátora. Ebben az esetben újra kétharmada lesz a Fidesznek.

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat