szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Simicska Lajoshoz több szálon kapcsolódó Nagy Ajtony Csaba "magánszemély" rendelte meg azokat a Jobbik üzeneteit lefedő, ám névvel nem vállalt plakátokat, amelyeket most távolítanak el a kormányhivatal munkatársai.

A Pest Megyei Kormányhivatal tudomására jutott, hogy a Publimont, óriásplakát helyeket tulajdonló cég ügyvezetője írásban kereste meg a kormányhivatalokat, és közölte, hogy azokat a plakátokat, amelyek eltávolítását korábban a kormányhivatalok a jogsértő kihelyezés miatt elrendelték, Nagy Ajtony Csaba magánszemély rendelte meg. A kormányhivatal bekérte a cégtől a szükséges dokumentumokat.

Kedden a Pest Megyei Kormányhivatal közölte, hogy elrendelte a "tiltott pártfinanszírozásba" ütköző, "jogsértő módon" a Publimont és a Mahir felületeire kihelyezett plakátok eltávolítását.

Nagy Ajtony Csaba ügyvéd a kormányoldali média hírei szerint Simicska Lajos unokaöccse, és egyben az Index igazgatótanácsának tagja is, de több Simicskához kötődő cégben fontos szerepet kapott.

A kormányhivatal közleményéből nem derült ki, hogy pontosan mely plakátokat rendelte meg Nagy Ajtony Csaba - ez ügyben írtunk a sajtóosztálynak egy kérdést, válaszukkal a cikket frissítjük -, most mindenesetre azokat a plakátokat szedik le, amelyen gengszterként ábrázolják a Fidesz kulcsfiguráit. A hivatalok arra hivatkoztak, hogy ezek a plakátok hasonlítanak a Jobbik korábbi plakátjaira, törvénybe ütközők, ezért kezdték leszedetni azokat. Simicska Lajos pont ma fújt visszavonulót, és közölte, plakátcégei a jövőben nem tesznek közzé politikai hirdetéseket.

A mostanin kívül votl egy másik, a Jobbik bérunióját reklámozó, szintén "magánszemély" által megrendelt plakát is, de szintén rejtélyes volt a nép nem betiltható, de a kormány leváltható feliratú plakát is, amely a Jobbik korábbi plakátjai helyén tűntek fel.

Jakab Péter Jobbik szóvivő fenntartja, semmi közük ezekhez a plakátokhoz, a párt és Nagy Ajtony Csaba között nem volt egyeztetés. Bár a Jobbik tagadja kapcsolatát Simicskával, az Orbán Viktor miniszterelnökkel végletesen összevesző üzletember korábban a hvg.hu-nak azt mondta, minden szimpátiája a Jobbiké.

A Jobbik közben - kicselezve a plakáttörvényt - saját plakáthelyeket vett, ám nem árulja el, honnan. A kormánypárti médiában egyértelműen Simicska egyik cégét jelölték meg eladóként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!