szerző:
hvg.hu

De csak látszólag. Politikai hirdetéseket mindenesetre nem tesznek közzé a jövőben a reklámcégei.

Megadta magát – legalábbis látszólag – a kormánypárti erőfölénynek Simicska Lajos, aki két reklámcége, a Mahir és Publimont révén április óta biztosított hirdetőfelületeket a Jobbik kormányellenes kampányának.

A plakáttörvény júliusi hatálybalépése után a cégek már nem a Jobbik hirdetéseként, hanem „magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenetekként” adtak felületet az egyre nyilvánvalóbban az ellenzéki párthoz köthető mondanivalóhoz.

Bár két hete még azt boncolgattuk, hogy a Lázár János utasítására felállt kormányhivatali plakátkommandók nem találtak fogást az álcivil hirdetéseken, kedden úgy tűnik, mégis megtalálták a hivatkozási alapot, ami alapján leszedhetik a kormánykritikus – a Fidesz kulcsfiguráit ezúttal gengszterként bemutató – plakátokat. A hivatalok arra hivatkozva, hogy azok hasonlítanak a Jobbik korábbi plakátjaira, törvénybe ütközőnek minősítették, és elkezdték leszedetni a hirdetéseket, Simicska Lajos cégei pedig darabonként 150 ezer forintos bírságot kockáztatnak, ha kint hagyják őket.  

Úgy tűnik a vállalkozó nem akar a szembenállásért ekkora anyagi áldozatot, szerdán ugyanis az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

Mint ismeretes, a hatalom az érdekeivel ellentétes politikai vélemények közterületi megjelenésének megakadályozása végett, az elmúlt hónapokban – jogalkotásnak csúfolt folyamatban – egy abszurd szabályrendszert alkotott, amely meggyőződésem szerint súlyosan alkotmánysértő. 

Miután mindez kevésnek bizonyult, a tegnapi napon, mindezt félretolva, a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett. A kialakult helyzetre figyelemmel, minden további anyagi és személyes kockázatvállalást, mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok. 

Ezért a mai napon a jelzett körülmények fennálltáig közterületi cégeim vezetőit arra kértem, hogy politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek. Dr. Simicska Lajos

A Fidesszel két éve botrányos körülmények közt szakító vállalkozó környezetéből ugyanakkor úgy tudjuk: a kapituláció csak látszólagos és csupán racionális okai vannak: a cégeinek összesen legalább 300 millió forintnyi, vagy még nagyobb bírságot kellene fizetniük a most kint lévő „magánszemélyes” hirdetések után, és ennyit nem ér, hogy „izmozzon a kormánnyal”. A politikai kérdésekre viszont állítólag politikai válaszokat fognak keresni, illetve találni. Hogy ez pontosan mit jelent majd, zűrös ügyeket a fideszes vezetőkről, abból az időszakból, amikor a pártban a háttérben még Simicska keverte a kártyákat, vagy mást, egyelőre nem tudni.

A Jobbik is harcol

Bár a Jobbik múlt héten újabb megoldást talált a törvény kijátszására és  vásárolt 1100 plakáthelyet, ahol tulajdonosként hirdetve kerülhet ki a szabályozás alól, a kormányhivatalok keddi határozataikkal az ezeken kint lévő hirdetéseket is eltávolíttatnák. Az ellenzéki párt felháborodott közleményben tiltakozott a szerinte szólásszabadságot korlátozó és magántulajdont is sértő eljárás miatt, és szerdára több helyen vissza is ragasztotta a már eltávolított plakátokat.

©

A kormányhivatalok eljárásának egyébként nemcsak az indoklása furcsa: a kedden a Publimontnak kiküldött határozatok ugyanis éppen azokba a hirdetésekbe kötöttek bele, amelyek már nincsenek is a cég tulajdonában, mert időközben a Jobbikéi lettek. A hivatalok ugyanis – nagyon úgy tűnik – hogy a plakátkommandók által korábban regisztrált adatok – plakáthelyszínek és az utánuk több hete bekért információk – alapján intézkedtek, az időközben lezajlott tulajdonosváltást nem követték le, és nem is kértek róluk friss információkat a Publimonttól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Mutatunk egy fotót, de vigyázzon: az agya azonnal át fogja verni

Mutatunk egy fotót, de vigyázzon: az agya azonnal át fogja verni

Dízelstop: a Suzuki és a Mitsubishi is leszámol a gázolajos motorokkal

Dízelstop: a Suzuki és a Mitsubishi is leszámol a gázolajos motorokkal