Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Helyére az Orbán család milliárdos kormányzati megbízásokkal kitömött ügyvédje kerül a VII. kerületben. A harc persze túlnyúlik Erzsébetvároson: Kövér László – Pesti Imre: 2:0.

Hiába osztja meg Facebook-oldalán nap mint nap a fidesz.hu és a kormany.hu közleményeit, hiába tart fenn kerületi újságnak álcázott, Orbán Viktort és a kormányt méltató propagandalapot, és hiába szervezett felcsúti kirándulást is „a gyönyörű és igényesen gondozott Puskás Akadémiára”, a hvg.hu információi szerint mégis leváltották posztjáról a VII. kerületi Fideszt vezető Rónaszékiné Keresztes Monikát.

Bár a politikus az általa indított, szerkesztett és nagyrészt róla készült fotókkal illusztrált Körúti Korzó legújabb számában még a Fidesz VII. kerületi választókerületi elnökeként határozza meg magát, ez valójában már nincs így: posztját múlt héten Bajkai István, a kerület fideszes alpolgármestere vette át, így ő lesz jövőre a körzet kormánypárti képviselőjelöltje is.

©

Rónaszékinét információink szerint a bulinegyed fennmaradásában érdekelt üzleti körök fúrták meg a Fidesz vezetésénél, a kerületben élők és az ott működő vendéglátóhelyek évek óta húzódó harcában a politikus ugyanis a lakók mellé állt, míg utóda, a befolyásos, erős gazdasági, kormányzati és pártkapcsolatokkal bíró Bajkai István – finoman szólva – nem rúgná össze port a működésük után a kerületben évi 8 milliárd forintnyi adóbevételt hagyó vállalkozókkal.

Rónaszékiné és Bajkai – egyébként több évre visszamenő versenyeztetését – a hvg.hu kerületi forrásai visszatérően egyben a Fidesz két befolyásos politikusa, Kövér László választmányi elnök és a párt regionális pártigazgatója, Pesti Imre harcaként határozzák meg: a miniszterelnököt és a Fidesz több vezető alakját még a Bibó-szakkollégiumból ismerő, a Fidesz 1988-as megalakításában is részt vevő Bajkai Kövér László régi bizalmi embere, Rónaszékiné pedig Pesti Imre pártfogoltja.

A párton belül már azt is a pártszervező kudarcaként emlegették, amikor 2014-es önkormányzati választások előtt az akkor még kerületi alpolgármesterként dolgozó, de kerületvezetői ambíciókat tápláló Rónaszékiné alulmaradt a jelöléskor a regnáló polgármesterrel, Vattamány Zsolttal szemben.

©

A belharcokkal terhelt szervezetbe a Fidesz választmányi elnöke éppen Bajkait küldte rendet tenni, aki végül nemcsak a nyerhető körzetekből golyózta ki Rónaszékiné embereit, de a kerületi kompenzációs lista éléről (majd Vattamány Zsolt újraválasztása után az alpolgármesteri székből) is.

A hétgyerekes politikus a kiszorítását látva 2014 nyarán szívhez szóló levélben biztosította hűségéről a Fidesz vezetőit, jelezve azt is, hogy nemcsak, hogy félreáll és a saját önkormányzati képviselőjelöltjeit is visszavonja, hanem embereivel Vattamány kampányát is hajlandó segíteni, ha lehetőséget kap, hogy új emberekkel alapjaiból építse fel a párt VII. kerületi szervezetét. Így maradhatott Rónaszékiné – nagyrészt Pesti Imre közbenjárásának köszönhetően – annak ellenére is a választókerület elnöke, hogy a pár hónappal korábbi országgyűlési választáson parlamenti mandátumát is elbukta a DK-s Oláh Lajossal szemben.

Kormányzati megbízásokért párttámogatás

Kerületi fideszes tagság egy része tapasztalataink szerint meglepődött, hogy Bajkai „kijön a fényre”, és vállalja a képviselő-jelöltséget. A pártközpont tudomásuk szerint óvatos lavírozást, a bulinegyed miatti lakossági feszültségek „veszteségek nélküli tompítását” várja tőle, vagyis, hogy szerezze vissza a Fidesz helyben erősen fogyóban lévő népszerűségét, miközben a lakossági felháborodást enyhítő intézkedésekben ellenérdekelt vállalkozói körök igényeit se sértse.

A jogász végzettségű Bajkai neve az utóbbi időkben egyébként nemcsak Orbán Ráhel jogi képviselőjeként lett ismert, de ügyvédi irodája egyedül és különböző összetételű konzorciumok tagjaként is több, egyenként is milliárdos összegű kormányzati megbízást kapott az elmúlt években.

Az SBGK ügyvédi iroda legutóbb, idén januárban 5 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési és jogi tanácsadói keretszerződését kötött a Miniszterelnökséggel, pár héttel korábban pedig uniós forrásokra kiírt vidékfejlesztési pályázatok véleményezésére, illetve egyéb uniós tenderekkel kapcsolatos tanácsadásra kérték fel 1,8, illetve 3 milliárd forintért.

Az ügyvéd-választókerületi elnök-alpolgármester nem is maradt hálátlan: a párt legfrissebb, idén tavasszal benyújtott beszámolójának tanúsága szerint a pártkasszába befizetett 3,1 millió forinttal ő volt a Fidesz legnagyobb adományozója 2016-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!