szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SBGK Ügyvédi Iroda és az Ész-Ker Kft. nyerte a Miniszterelnökség közbeszerzési és jogi tanácsadói keretszerződését. Az SBGK munkatársa a Fidesz-alapító Bajkai István, aki Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már, az Ész-Ker tulajdonosa pedig Kárpáti Péter György, akinek van közös cége Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársával, Hamar Endrével.

Évente legalább 2-2,5 ezer eljárásban kell tanácsot adnia legalább 10-13 ezer dokumentum tartalmához annak az ügyvédi irodának és cégnek, amely megnyerte a Miniszterelnökség által kiírt tendert. Az SBGK Ügyvédi Irodának és az Ész-Kernek egyedi megrendelések alapján kell közbeszerzési-jogi véleményt készítenie minőségellenőrzési jelentésekről, minőségellenőrzési tanúsítványokról, tendereredményekről, és az ezekhez kapcsolódó hiánypótlási felhívásokról, szerződésmódosításokról kell állást foglalniuk.

A megbízás díja 5 millió forint híján 5 milliárd forint. Az elmúlt néhány évben ez az ügyvédi iroda és kft. összességében – hol önállóan, hol kiegészülve más partnerekkel – ennél is nagyobb pénzkerettel kapott megbízást a Miniszterelnökségtől különböző feladatokra. Az uniós forrásokra kiírt vidékfejlesztési pályázatok véleményezéséért 1,8 milliárd forint jár nekik, egyéb uniós tenderek tanácsadásáért több mint 3 milliárd forint.

Júliusban 670 millió forintért vállaltak el közbeszerzési tanácsadást 1500-2000 eljárásban 10-12 ezer dokumentum átnézéséért. A mostani megbízás iratonként jóval magasabb tarifát jelent.

A sikertörténet főszereplői több szálon is kötődnek a Fidesz-kormányhoz, sőt egyes jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök családjához is. Az SBGK Ügyvédi Iroda egyik munkatársa Bajkai István, aki a Fidesz egyik alapítója, a VII. kerület alpolgármestere, és a 444.hu úgy tudja, hogy Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már.

Az Ész-Ker Kft. tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek az egyik üzleti partnere Hamar Endre. Hamarnak több közös érdekeltsége is volt az elmúlt években Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA