szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az SBGK Ügyvédi Iroda és az Ész-Ker Kft. nyerte a Miniszterelnökség közbeszerzési és jogi tanácsadói keretszerződését. Az SBGK munkatársa a Fidesz-alapító Bajkai István, aki Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már, az Ész-Ker tulajdonosa pedig Kárpáti Péter György, akinek van közös cége Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársával, Hamar Endrével.

Évente legalább 2-2,5 ezer eljárásban kell tanácsot adnia legalább 10-13 ezer dokumentum tartalmához annak az ügyvédi irodának és cégnek, amely megnyerte a Miniszterelnökség által kiírt tendert. Az SBGK Ügyvédi Irodának és az Ész-Kernek egyedi megrendelések alapján kell közbeszerzési-jogi véleményt készítenie minőségellenőrzési jelentésekről, minőségellenőrzési tanúsítványokról, tendereredményekről, és az ezekhez kapcsolódó hiánypótlási felhívásokról, szerződésmódosításokról kell állást foglalniuk.

A megbízás díja 5 millió forint híján 5 milliárd forint. Az elmúlt néhány évben ez az ügyvédi iroda és kft. összességében – hol önállóan, hol kiegészülve más partnerekkel – ennél is nagyobb pénzkerettel kapott megbízást a Miniszterelnökségtől különböző feladatokra. Az uniós forrásokra kiírt vidékfejlesztési pályázatok véleményezéséért 1,8 milliárd forint jár nekik, egyéb uniós tenderek tanácsadásáért több mint 3 milliárd forint.

Júliusban 670 millió forintért vállaltak el közbeszerzési tanácsadást 1500-2000 eljárásban 10-12 ezer dokumentum átnézéséért. A mostani megbízás iratonként jóval magasabb tarifát jelent.

A sikertörténet főszereplői több szálon is kötődnek a Fidesz-kormányhoz, sőt egyes jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök családjához is. Az SBGK Ügyvédi Iroda egyik munkatársa Bajkai István, aki a Fidesz egyik alapítója, a VII. kerület alpolgármestere, és a 444.hu úgy tudja, hogy Orbán Ráhel jogi képviseletét is ellátta már.

Az Ész-Ker Kft. tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek az egyik üzleti partnere Hamar Endre. Hamarnak több közös érdekeltsége is volt az elmúlt években Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A lakástakarékot ugyan beszántották, de itt van nekünk 5 kiváló mém

A lakástakarékot ugyan beszántották, de itt van nekünk 5 kiváló mém

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Itt egy telefon, ami akkora, mint egy bankkártya, a pénztárcájába is teheti

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót