szerző:
hvg.hu

Fülöp János szerint nemcsak Őcsényben reagáltak volna úgy az üdülni érkező menekültek hírére, az átlag vidékieknek mindenütt ez lett volna a reakciója.

Van élet a polgármesterség után is – mondta a Magyar Nemzetnek a menekültek ottani üdülésének meghiúsulása után a Tolna megyei Őcsény polgármestere. Fülöp János szerint a településen az elmúlt tizenegy évben, amióta ő vezette, nyugalom uralkodott, együtt éltek egymás mellett magyarok, cigányok, svábok és székelyek gyűlölködés, kirekesztés nélkül. Az őcsényi emberekben – úgy látja –, korábban nem dolgoztak ekkora indulatok, vendégszerető falu volt az övék, amelyik az országos átlagnál gazdagabb, és ahol alacsony a munkanélküliség.

Ezt sikerült most felrúgni. Ha ma Magyarországon kimondja valaki, hogy migráns, akkor elásta magát, és megcsípik a darazsak."

A polgármester szerint nemcsak Őcsényben reagáltak volna így a menekültek érkezésére: „az átlag vidéki magyar embernek ez lett volna a reakciója mindenütt”. Megjegyezte: ő sem támogatja a migrációt, mert a menedékkérők nem maguktól jönnek, hanem valaki felcukkolja őket, talán maga Soros. "Személyesen nem találkozott senki menekülttel, és így most már nem is fog. Az állami médiából ezt hallják, ide terroristák jönnek."

Mégsem akart olyan határozatokat elfogadtatni, mint például Esztergályhorváti, ahol az önkormányzat arra kötelezné a szálláshelyet üzemeltetőket, hogy menekülteknek csak akkor adjanak szállást, ha megvannak a kötelező oltásaik.

Beszélt Fülöp a múlt heti, botrányosra sikerült falugyűlésről is, amelyen elszabadultak az indulatok. Ahogy megírtuk, a menekültek néhány napos üdülését szervező Migration Aid képviselőjét szinte szóhoz sem hagyták jutni a helybeliek. A polgármester szerint, ami történt, attól az ő településük lesz a negatív, rossz példa. Már le is nácizták őket.

A polgármester nem tartja magát felelősnek a kialakult helyzetért, de szerinte egyébként sem az a település legfontosabb problémája, hogy odamegy-e néhány napra pár menekült pihenni, "hanem hogy legyen gyerekorvos. Bezár a takarékszövetkezet, és elviszik az egyetlen pénzkiadó automatát is. Ráadásul nincs tűzifa, pedig mindjárt itt a tél."

Orbán Viktor nyilatkozatára – amiben semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy valakik megfenyegették az őcsényi panzióst és kiszúrták az autójának kerekeit – úgy reagált: "ő sem nyilatkozhat bármit. Mást gondol, s mást nyilatkozik."

Fülöp az időközi polgármester-választáson nem tervez indulni, 2019-ben talán igen. "Nehéz települést vezetni, ha az emberek ennyire megosztottak" – jegyezte meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!