Szalai Anna
Szalai Anna
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csaknem 200 millióval többért újítja fel a Bibó István Szakkollégiumot a Penta Industry. Az eredetileg a vizes vébé egyik szálláshelyének szánt épület csak november közepére készül el. Igen, négy hónappal a rendeltetés szerinti célja után.

Az építési engedély súlyos késedelemmel történt kiadása olyan mértékben változtatta meg a kivitelezés körülményeit, amelyet a kivitelező sem az ajánlat megadásakor, sem azt követően, nem láthatott előre – magyarázza a csaknem kétszázmilliós áremelkedés okát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az uniós közbeszerzési értesítőben. A szerződésmódosításról szóló tájékoztató szerint az eredeti kontraktus megkötése óta olyan új körülmények – az egyes műszaki elemekkel kapcsolatban felmerült igények, hatósági előírások, előre nem látható „műszaki szükségszerűségek” – merültek fel, amelyek nem csupán indokolttá, hanem szükségessé is tették a vállalási ár nettó 598,8 millióra emelését az eredeti 405 millióról.

A Fidesz bölcsőjének számító kollégium komplex felújítását – többek között a meglévő épület átalakítását és energetikai korszerűsítését, bővítését és a környezet rendezését – eredetileg május végéig kellett volna befejeznie a kivitelező Penta Industry Kft.-nek. Az épületben szállásoltak volna el ugyanis a FINA-világbajnokságra, illetve a masters világbajnokságra érkezőket. Holott a céget „előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősségre" való tekintettel meghívásos pályázat keretében választották ki. Összesen két céget hívtak meg. A győztes ajánlat szerint 405 millió forintért május 31-re végezték volna el a munkát.

Azóta háromszor módosították a szerződést. Az elsőben rögzítették, hogy az engedélyek beszerzése nem a kivitelező, hanem a megrendelő, tehát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felelőssége. Mintha előre tudható lett volna, hogy azokat nem kapják meg időben.

A következő változtatás ugyanis már arról szólt, hogy az építési engedélyek késlekedése miatt augusztus 17-re – vagyis a vizes vb után két héttel – módosítják az átadási határidőt. Így nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz prominenseknek oly kedves épület felújításához csupán ürügyül szolgált a vizes vb.

A Penta Industry egyébként ettől függetlenül is igen elfoglalt volt, hiszen ez a cég építette az ideiglenes szinkronúszó-medencéket is a városligeti tóban, egyéb munkákkal együtt 4,9 milliárdért. De rájuk bízták a kisvárdai focistadion, és a szintén közpénzből épülő mezőkövesdi sportszálló kivitelezési feladatát is

A meglehetősen rossz állapotban lévő Ménesi úti épületet teljes egészében felújítják, illetve egy új – 11 szobát tartalmazó – épületszárnnyal bővítik. A vagyonkezelő ezzel párhuzamosan két másik tendert hirdetett. Egyet a belső berendezésre, egyet pedig a megfigyelő-beléptető rendszerre. Ám ezeket később visszavonta. Holott pénz lett volna rá.

A kormány még 2015 decemberében különített el 700 millió forintot a Bibó István Szakkollégium teljes körű felújítására, az ELTE infrastruktúra-fejlesztési programja keretében. Még mindig maradt belőle 100 millió elszórni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!