szerző:
Tetszett a cikk?

Ha valaki nem tudott róla, hogy vízvezeték halad a telke alatt, akkor az állam utólag nem teheti erre hivatkozva használhatatlanná az ingatlant, ráadásul a kártalanítást is kizárva – ezt mondta ki kedden az Alkotmánybíróság. A döntés egyhangúlag született.

A történet szereplője Békéscsabán kapott a szüleitől ajándékba egy kertet, amelynek ingatlannyilvántartási lapján nem szerepelt, hogy alatta egy vízvezeték húzódik, és erről a korábbi tulajdonos sem tudott. Ám a városi önkormányzat három év múlva úgynevezett szolgalmi jogot kért a telekre, ami azt jelentette volna, hogy az összesen 1443 négyzetméteres területen 900-1000 négyzetméteres védősávot kell létesíteni, vagyis a tulajdont semmire sem lehet használni. A balszerencsés fiatal pert indított, de az eljárás során szembesült a 2011-ben hozott víziközmű-törvénnyel, amely szerint a hatóság számára a hozzáférési jogot utólag is meg kell adni, és ennek során az állami szervnek nem kell azzal foglalkoznia, hogy a tulajdonos milyen kárt szenved. Annak ellenére sem, hogy nyilvánvalóan az állam mulasztott akkor, amikor a vezeték lefektetésekor ezt a tényt és a vele járó szolgalmi jogot nem jegyeztette be.

Az ügyet tárgyaló gyulai bíró fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte ez a törvényi pont sérti az állampolgár tulajdonhoz fűződő jogát. A testület pedig teljesen egyetértett vele, ezért megsemmisítette az említett pontot, és megtiltotta alkalmazását az adott ügyben és az összes hasonló perben. A határozat szerint „amennyiben a tulajdon korlátozása közérdekű célból történik, úgy e korlátozást pusztán ennek okán szükségesnek kell tekinteni”, de az ilyen tulajdonkorlátozásnak arányosnak kell lennie, és „a tulajdonos számára tényleges, pénzben is kifejezhető hátrányt okozó jogszabályi előírások esetén a jogalkotó … a korlátozással arányos kártalanítást köteles előírni”.

A bírák arra is emlékeztették az országgyűlést, hogy egy nagyon hasonló ügyben 2015-ben megsemmisítették a bányatörvény egyik pontját, és a fentieket már akkor kifejtették. A víziközműtörvény 2016-os módosítása ennek ellenére érvényben hagyta a kártalanítást kifejezetten kizáró passzust.

A békéscsabai telektulajdonos tehát lehet, hogy nem fogja tudni használni a kertjét, de legalább kára megtérítésére számíthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?