szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

A csendrendeletet követelő egyesült házmesterek élére a laza, fiatalos és korszerű LMP helyi embere állt, míg a Fidesz védi néhány kocsmatulajdonos érdekét a lakossági indulatok szokásos szítása helyett.

Úgy tűnik, nem kell belesírni a kiömlött rozéfröccsbe, megmenekülhet az elmúlt évtized egyetlen urbanisztikai innovációja és sikertörténete Budapesten: a Bulinegyed. A vita ismert, a lakók egy része utálja, a külföldiek és az újbalos kultúrkritikában járatlan fiatalok viszont imádják. Mivel az önkormányzatot az előbbiek és nem az utóbbiak választják, a konfliktus nem sok jót ígért azoknak, akik egy világváros sűrűn beépített közepén nagyobb pezsgésre vágynak, mint amennyi Dunaszekcső határában várna rájuk egy vigasztalan vasárnap délután.

Az természetesen senkit nem lephet meg, aki Budapesten él, hogy ami véletlenül nem elviselhetetlen ebben a városban, azt gyorsan elrontják, de a szereposztás azért nem szokványos. A csendrendeletet követelő egyesült házmesterek élére ugyanis a laza, fiatalos és korszerű LMP helyi embere állt, talán a gondolkodj globálisan, tiltsál be lokálisan elv jegyében. A romkocsmák korai bezárását pedig az a Fidesz akadályozta meg, amelyik máskülönben pontosan annyira laza, fiatalos és korszerű, mint a mindennapos énekóra előnyeiről szónokló Balog Zoltán a napközis tanárok országos találkozóján.

Mi lehet ennek a furcsaságnak az oka?

Az LMP ösztönös gyanakvása mindennel szemben, ami piaci logikával működik és nem tesz szükségessé állami beavatkozást? Esetleg az MSZP után maradt űrt próbálják gyorsan betölteni a KISZ-titkáros fontoskodással? Vagy tényleg meghirdették a „minden fiatal legyen olyan savanyú, mint Schiffer András, amikor az SZDSZ-re gondol” ifjúsági programot? Nehéz erre válaszolni. Majdnem ilyen talányos, hogy a Fidesz miért védi néhány kocsmatulajdonos érdekét a lakossági indulatok szokásos szítása helyett. De csak majdnem.

A városi legenda szerint a saját lábán álló hercegi pár – most megpróbálunk a lap jogi munkatársának riadt tekintetét magunk elé idézve kellően óvatosan fogalmazni – erősen a szívén viseli néhány vendéglátó ipari egység sorsát a negyedben. Úgy aggódnak értük, mintha a sajátjuk lenne. És hát vannak fura véletlenek is, így például kiderült, hogy az Orbán Ráhel jogi képviselőjeként is ismert ügyvéd lesz a körzet fideszes képviselőjelöltje a romkocsmák ellen eddig az LMP-nél is elszántabban küzdő kerületi elnök helyett.

Ennyi az egész. Bulinegyed megmentve.

Élet a NER-ben tankönyv, első lecke, első bekezdés: ha azt akarod, hogy valami működjön, megmaradjon vagy létrejöjjön, akkor szerettesd meg a szent család valamelyik tagjával.

Az egészségügyben például azért szenvednek, mert még nem ismerték fel ezt az igazságot. Amennyiben a János-kórházat átírnánk valamelyik családtagra, akkor holnaptól megállíthatatlanul áramlanának oda a támogatások és nem lenne 9 fok a kórtermekben.

Ha tehát az említett városi legendának valóságalapja is van, úgy akkor járnánk el a legkörültekintőbben, ha mint István egykor Máriának, felajánlanánk az országot Ráhelnek, aki ott ül az atya jobbján, és az áldás nem maradna le.

Üdvözlégy Ráhel, kegyelemmel teljes. A miniszterelnök úr van teveled. Kérünk, hallgass meg minket. Hálát adunk neked a Bulinegyedért, járj közben értünk nála máskor is, mert övé a hatalom és a dicsőség, mindörökkön örökké.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Kutatók szerint Szerbiában halt meg a koronavírus első európai áldozata

Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell

Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell