szerző:
hvg.hu/MTI

A kormányközeli intézet elemzője példátlan intézkedés lehetőségét vetette fel.

Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel – vetette fel Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1-en. Ezzel azért emelték a tétet: eddig még csak arról volt szó, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki meghiúsítja az ÁSZ ellenőrzését.

Az Állami Számvevőszék kedden fordult az ügyészséghez, mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. Augusztusban kezdték a vizsgálatot, értesítették a pártot az adatszolgáltatás rendjéről és a lehetséges jogkövetkeményekről, a párt viszont nem tett eleget az adatszolgáltatásnak.

A Jobbik frakcióvezetője, Volner János szerint ez nem igaz, ők törekedtek arra, hogy együttműködőek legyenek a számvevőszék ellenőreivel, de szerinte

"az nem normális, hogy a hatóság akkor akar ellenőrizni, amikor a gazdasági igazgató szabadságon van, miközben a törvény ötnapos határidőt biztosít a kért iratok rendelkezésre bocsátására".

Volner szerint "csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével".

A Fidesz erre úgy reagált, a Jobbik továbbra is titkolja a Simicska Lajossal és cégeivel kötött szerződést, miközben több mint fél éve használja a milliárdos plakátfelületeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!