szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A párt több fővárosi kerületből kapott eddig felszólítást. Számítottak az intézkedésre.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői bíróságon támadják meg azokat a kormányhivatali határozatokat, amelyek értelmében országszerte le kell takarni az "Orbán vagy Európa? Válassz!" feliratú plakátjaikat. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke szerint a kormányhivatalok döntésükkel hivatali visszaéléseket követnek el. A politikus azzal érvelt, hogy plakátjaik nem esnek a "fideszes plakáttörvény" hatálya alá, mert azokat nem a DK, hanem két EP-képviselőjük rendelte meg és fizette ki. Véleménye szerint miután a megrendelő nem magyar költségvetésből finanszírozott szervezet, ezért nem vonatkozik rájuk a jogszabály.

Az ügyvezető alelnök hangsúlyozta, szeretnék, ha a bíróság nem csak a kormányhivatali határozatok törvénytelenséget állapítaná meg, de fel is függesztené azok végrehajtását.

A hvg.hu úgy tudja, a Fővárosi Kormányhivatal mellett a III., IV., VII., XVI., XIX. kerületi hivataltól is kaptak felszólítást. Hétfő este beszéltünk Molnár Csabával, a párt akkor még nem kapott határozatokat, de Molnár számított az intézkedésre.

Nincs kibúvó

A Fővárosi Kormányhivatal megkeresésünkre közölte, a kormányhivatalok a törvényben foglalt feladatnak tesznek eleget, jogsértő plakátkihelyezés esetén, amennyiben a plakáthely-tulajdonosok nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, nem jelentik be a listaáraikat, továbbá a reklámozók nem küldik meg a szerződéseiket, a kormányhivataloknak el kell rendelniük a reklámok eltávolítását. Ez a hatályos jogszabályok szerint mindazokra is vonatkozik akinek az érdekében, illetve nevének vagy jelképének felhasználásával vagy tevékenységének népszerűsítésével tették közzé a plakátot.

A Kormányhivatalok a Jobbikhoz köthető plakátok ellen is felléptek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!