szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem hiába dolgoztak hónapok óta a Lázár János utasítására létrejött plakátkommandók: megtalálták a szerintük érvényes okot, hogy leszedethessék a plakáttörvényt kijátszó kormányellenes plakátokat. Az ok: hasonlítanak a Jobbik plakátjaira.

Nem tűri tovább a kormány a Jobbik plakáttörvényt kijátszó hirdetéseit: a megyei kormányhivatalok információink szerint egymás után kézbesítik Simicska Lajos reklámcégének azokat a határozatokat, amelyben jogszabálysértőnek nevezik a jelöletlen plakátokat.

Ahogy arról korábban több cikkben is beszámoltunk, a Jobbik a parlamenten júniusban áterőltetett plakáttörvény miatt kénytelen volt félbehagyni még áprilisban indított „Ti dolgoztok – Ők lopnak” – szlogenű, a jelmondatot Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád portréjával illusztráló kampányát.

©

A törvény hatályba lépésének másnapján azonban olyan, névtelen plakátok jelentek meg a Jobbik korábbi hirdetéseinek helyén, amelyek mögött gyaníthatóan az ellenzéki párt állt.

Bár a Jobbik tagadta ezt és a plakátokat közzétevő Simicska-cégek: a Mahir és a Publimont is „magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenetekként” definiálták a kormánypukkasztó feliratokat, a hirdetések második hulláma már egyenesen a Jobbik bériunió kezdeményezését népszerűsítette, a múlt pénteken indult harmadik etap pedig a félbehagyott „Ők lopnak”-kampány fekete-fehér politikusfiguráit hozta vissza – ezúttal sem túl hízelgő köntösben: fejük felett „gengszterek” felirattal.

A kormányhivatali határozatok információink szerint azzal érvelnek, hogy

a jelöletlen plakátok „nagyban hasonlítanak” a Jobbik korábbi plakátaira,

és mint ilyenek költségvetési pénzből gazdálkodó szerv hirdetésének számítanak, vagyis a júliusban hatályba lépett plakáttörvény tilalma alá tartoznak.

©

A cégeknek kiküldött értesítésben – mintegy tényközlésként – az is szerepel, hogy a hirdetéseket két napon belül rendőri kísérettel eltávolítják.

Erre egyébként a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanazon augusztusi utasítása hatalmazza fel a hivatalokat, amely – mint azt megírtuk – külön munkacsoportot – plakátkommandók – megalakítását rendelte el a hivataloknál, hogy készítsenek listát a szabálytalan hirdetésekről.

Olvasónk beszámolója alapján éppen hétfőn írtunk róla, hogy a helyi kormányhivatal megbízottjai hosszan fotóztak és jegyzeteltek a Jobbik újonnan feltűnt hirdetései előtt Soroksáron.

Két hete pedig arról, hogy bár a Lázár János utasítására létrejött plakát-kommandók összeírták ugyan és regiszterbe vették Simicska-féle plakáthelyeken kint lévő névtelen hirdetéseket, egyelőre nem találtak fogást rajtuk, nem találták ugyanis azt a törvényhelyet, amely alapján jogszabály ütközőnek mondhatták őket és kiszabhatták volna a büntetéseket.

A Publimont sorra kapja a határozatokat a kormányhivataloktól, szó szerint megegyező érveléssel, arra hivatkozva, hogy a magánmegrendelő társadalmi célú üzenete „nagyobbrészt azonos” a Jobbik korábbi plakátkampányával, a plakátjait jogellenesen Jobbik-plakátokká minősítik, eltávolításukról pedig 2 napon belül a rendőrség közreműködésével gondoskodnak – erősítette meg a hvg.hu információját Puskár Anett, a cég tanácsadója, hozzátéve, hogy a határozatokban az áll, hogy „közléssel jogerős”, vagyis nincs helye a fellebbezésnek.

Amennyiben a jogsértő határozatokat nem vonják vissza a cég bírósághoz fordul és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz – tette hozzá Puskár Anett.

©

A plakáttörvény-hekkelés újabb felvonásaként a Jobbik múlt péntekre egyébként arra is megtalálta a megoldást, hogy immár névvel is hirdethessen: az ellenzéki párt 1100 plakáthelyet és egyéb reklámeszközt vásárolt, amelyeken immár sajátjaként – tehát a törvényt kikerülve – hirdethetett – legalábbis keddig. Kedd délutánra ugyanis Zalaegerszegen ezeket a plakátokat is törvényellenesnek mondta ki a megyei kormányhivatal, sőt, ki sem várva az erről szóló határozatban szereplő két napot, azonnal le is szedette őket. 

Szilágyi György, a Jobbik képviselője az Orbán-rezsim diktatórikus lépésének nevezte a történteket. A kormány álláspontja szerint ezzel átlépte a Rubicont és a sajtószabadság után a szólásszabadságot is veszélyezteti, erővel fojtva bele a szót az ellenzékbe. A politikus szerint a kormányhivatalok a magántulajdonhoz való jogot is megsértették és rongálást követtek el a plakátok letépésével, ezért a Jobbik jogi lépéseket tesz az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!