szerző:
hvg.hu

Nem hiába dolgoztak hónapok óta a Lázár János utasítására létrejött plakátkommandók: megtalálták a szerintük érvényes okot, hogy leszedethessék a plakáttörvényt kijátszó kormányellenes plakátokat. Az ok: hasonlítanak a Jobbik plakátjaira.

Nem tűri tovább a kormány a Jobbik plakáttörvényt kijátszó hirdetéseit: a megyei kormányhivatalok információink szerint egymás után kézbesítik Simicska Lajos reklámcégének azokat a határozatokat, amelyben jogszabálysértőnek nevezik a jelöletlen plakátokat.

Ahogy arról korábban több cikkben is beszámoltunk, a Jobbik a parlamenten júniusban áterőltetett plakáttörvény miatt kénytelen volt félbehagyni még áprilisban indított „Ti dolgoztok – Ők lopnak” – szlogenű, a jelmondatot Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád portréjával illusztráló kampányát.

©

A törvény hatályba lépésének másnapján azonban olyan, névtelen plakátok jelentek meg a Jobbik korábbi hirdetéseinek helyén, amelyek mögött gyaníthatóan az ellenzéki párt állt.

Bár a Jobbik tagadta ezt és a plakátokat közzétevő Simicska-cégek: a Mahir és a Publimont is „magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenetekként” definiálták a kormánypukkasztó feliratokat, a hirdetések második hulláma már egyenesen a Jobbik bériunió kezdeményezését népszerűsítette, a múlt pénteken indult harmadik etap pedig a félbehagyott „Ők lopnak”-kampány fekete-fehér politikusfiguráit hozta vissza – ezúttal sem túl hízelgő köntösben: fejük felett „gengszterek” felirattal.

A kormányhivatali határozatok információink szerint azzal érvelnek, hogy

a jelöletlen plakátok „nagyban hasonlítanak” a Jobbik korábbi plakátaira,

és mint ilyenek költségvetési pénzből gazdálkodó szerv hirdetésének számítanak, vagyis a júliusban hatályba lépett plakáttörvény tilalma alá tartoznak.

©

A cégeknek kiküldött értesítésben – mintegy tényközlésként – az is szerepel, hogy a hirdetéseket két napon belül rendőri kísérettel eltávolítják.

Erre egyébként a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanazon augusztusi utasítása hatalmazza fel a hivatalokat, amely – mint azt megírtuk – külön munkacsoportot – plakátkommandók – megalakítását rendelte el a hivataloknál, hogy készítsenek listát a szabálytalan hirdetésekről.

Olvasónk beszámolója alapján éppen hétfőn írtunk róla, hogy a helyi kormányhivatal megbízottjai hosszan fotóztak és jegyzeteltek a Jobbik újonnan feltűnt hirdetései előtt Soroksáron.

Két hete pedig arról, hogy bár a Lázár János utasítására létrejött plakát-kommandók összeírták ugyan és regiszterbe vették Simicska-féle plakáthelyeken kint lévő névtelen hirdetéseket, egyelőre nem találtak fogást rajtuk, nem találták ugyanis azt a törvényhelyet, amely alapján jogszabály ütközőnek mondhatták őket és kiszabhatták volna a büntetéseket.

A Publimont sorra kapja a határozatokat a kormányhivataloktól, szó szerint megegyező érveléssel, arra hivatkozva, hogy a magánmegrendelő társadalmi célú üzenete „nagyobbrészt azonos” a Jobbik korábbi plakátkampányával, a plakátjait jogellenesen Jobbik-plakátokká minősítik, eltávolításukról pedig 2 napon belül a rendőrség közreműködésével gondoskodnak – erősítette meg a hvg.hu információját Puskár Anett, a cég tanácsadója, hozzátéve, hogy a határozatokban az áll, hogy „közléssel jogerős”, vagyis nincs helye a fellebbezésnek.

Amennyiben a jogsértő határozatokat nem vonják vissza a cég bírósághoz fordul és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz – tette hozzá Puskár Anett.

©

A plakáttörvény-hekkelés újabb felvonásaként a Jobbik múlt péntekre egyébként arra is megtalálta a megoldást, hogy immár névvel is hirdethessen: az ellenzéki párt 1100 plakáthelyet és egyéb reklámeszközt vásárolt, amelyeken immár sajátjaként – tehát a törvényt kikerülve – hirdethetett – legalábbis keddig. Kedd délutánra ugyanis Zalaegerszegen ezeket a plakátokat is törvényellenesnek mondta ki a megyei kormányhivatal, sőt, ki sem várva az erről szóló határozatban szereplő két napot, azonnal le is szedette őket. 

Szilágyi György, a Jobbik képviselője az Orbán-rezsim diktatórikus lépésének nevezte a történteket. A kormány álláspontja szerint ezzel átlépte a Rubicont és a sajtószabadság után a szólásszabadságot is veszélyezteti, erővel fojtva bele a szót az ellenzékbe. A politikus szerint a kormányhivatalok a magántulajdonhoz való jogot is megsértették és rongálást követtek el a plakátok letépésével, ezért a Jobbik jogi lépéseket tesz az ügyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Katolikus diákok tüntettek kirúgott meleg tanáraikért

Katolikus diákok tüntettek kirúgott meleg tanáraikért

Elrendelte a bíróság az emberöléssel gyanúsított pakisztáni letartóztatását

Elrendelte a bíróság az emberöléssel gyanúsított pakisztáni letartóztatását

Megváltozik a brit útlevél is

Megváltozik a brit útlevél is

Örülhet, aki Gmailt használ, enyhítheti az Apple az iPhone-os szigort

Örülhet, aki Gmailt használ, enyhítheti az Apple az iPhone-os szigort

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

A WHO szerint problémás, hogy koronavírusos beteget "kapcsolat nélkül" is találtak

A WHO szerint problémás, hogy koronavírusos beteget "kapcsolat nélkül" is találtak