szerző:
Zelki Benjámin

Hitelesítette a Kúria a Római-partról kezdeményezett fővárosi népszavazást. Tarlós István főpolgármester egyelőre nem kommentálta az ügyet, a referendum egyik kezdeményezője, a Párbeszéd elnökségi tagja, Béres András azonban azt mondta, már akár egy hét múlva kezdődhet az aláírásgyűjtés, és egy hónapjuk lesz a 138 ezer szignó összegyűjtésére.

A Kúria hitelesítette a római-parti mobilgátról szóló népszavazási kérdést, melyet Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtott be magánszemélyként. A népszavazást a Fővárosi Választási Bizottság elutasította, ezért a benyújtók fellebbeztek, és most a Kúria úgy döntött, népszavazásra lehet bocsátani a kérdést, amely így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?”

Korábban Tarlós István főpolgármester is belengette, hogy népszavazást kezdeményezne a római-parti mobilgát ügyéről, majd később visszakozott, és azt mondta, félreértették. Végül úgy tűnik, mégiscsak népszavazhatnak a budapestiek a Rómairól. A Kúria döntéséről megkérdeztük Tarlós István sajtófőnökét, Szűcs Somlyó Máriát, aki azt mondta a hvg.hu-nak, most nem kommentálják az eseményeket, de a főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tervez tartani az ügyről, akár már holnap. Közben kiderült, tényleg tart, délelőtt 10-kor.

A népszavazást kezdeményező Béres Andrást, a Párbeszéd óbudai önkormányzati képviselőjét is elértük telefonon, aki nagy áttörésnek nevezte a történteket, mint mondta, csak idén a harmadik népszavazási kezdeményezése volt ez a Rómairól.

Béres elmondása szerint még nagyjából egy hét, míg megérkeznek a szükséges papírok, onnantól kezdve 1 hónap áll rendelkezésükre, hogy összeszedjenek 138 ezer aláírást, mivel végül fővárosi (korábban szóba jött, hogy III. kerületi legyen) népszavazás lesz. Ha ez sikerül, a népszavazásra reálisan az országos választásokkal egyidőben kerülhet sor.

Béresék nem számítanak arra, hogy megpróbálják a népszavazást valamilyen módon kikerülni, hiszen az szerinte a joggal való visszaélés lenne. Ez egyébként kétféleképpen volna elképzelhető: ahogy az olimpia idején is, visszavonják a döntést, jelen esetben a partra tervezett mobilgátról – „akkor pedig nyertünk” – mondja Béres. De azt is elképzelhetőnek tartja, hogy maga Tarlós kezdeményezi a népszavazást – az eredmény akkor is ugyanaz.

Kerestük az ügyben Bús Balázs III. kerületi polgármestert és a parti mobilgátat ellenző Fák a Rómain civil csoportot, várjuk válaszukat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Alakul az új PlayStation? A Sony levédetett egy érdekes kontrollert

Alakul az új PlayStation? A Sony levédetett egy érdekes kontrollert

Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Orbán haragszik a sportvezetőkre

Orbán haragszik a sportvezetőkre

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban