szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Éljenek a görög férfiak – mondhatnánk, hiszen nekik köszönhetik a magyarok, hogy nem állnak az esélyegyenlőtlenség terén a 28 uniós tagállam legutolsó helyén. Csak az utolsó előttin.

A harmadik európai esélyegyenlőségi jelentés azt vizsgálta, hogyan változott 2005 és 2015 között a nők helyzete a tagállamokban. A rangsor elkészítéséhez előbb elemzik a nemek közötti különbséget

  • a munkaerőpiacon,
  • a vagyoneloszlásban,
  • az oktatási rendszerben,
  • a magánéletre jutó idő kitöltésében,
  • az egészségügyi állapotban,
  • és a hatalomhoz való hozzáférésben.

Nem meglepő, hogy Magyarország a nők döntéshozatali lehetőségeiben a legrosszabb, méghozzá az egész Unióban. A vizsgálat azt nézte meg, milyen a nők aránya a törvényhozásban, a végrehajtói hatalomban, a médiában és a vállalatokban. A magyar index a hatalom területén 18,5 a százas skálán, míg Svédországban 79,5. Vagyis a svédek is hátrányban vannak az egyenjogúság terén, de a magyar lemaradás onnan nézve értelmezhetetlen.

Érdekes módon jobb a helyzet Magyarországon, ha a szabadidő eltöltését nézzük, vagyis azt, mennyit tölt az egyik nem házi munkával, illetve aktív kikapcsolódással. Ezen a területen is a magyar nők végzik a több munkát, de európai összevetésben mégsem vagyunk az utolsó negyedben. Hét ország is alulmúlja Magyarországot. Az egészségügy területén is a rosszabbak középmezőnyében van hazánk. Az oktatásban hozzuk a V4-es átlagot, és ezzel előzzük Németországot.

A munkaerőpiac és a vagyon területén is együtt mozgunk a régióval, és előzzük Európa déli és keleti peremvidékét. Hogy összességében mégis a második legrosszabb helyen landolunk, az a döntéshozatalai számok miatt vannak.

A jelentés azt is mérte, mennyit változott a helyzet összességében. Az Unióban alig kimutathatóan 62-ről 62,2-re. Magyarországon közben 49,5-ről 50,8-ra.

Az összes adatot itt érhetik el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!