Szalai Anna
Szalai Anna
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pécsi egyetem 800 millióért hirtelen mégis megveszi azt a telket, amit jóval olcsóbban megvehetett volna korábban. Igaz, akkor még nem a Tiborcz István közeli cég árulta.

Idegen nyelvű képzései bővítéséhez, valamint kutatás-fejlesztési potenciáljának fejlesztésére 800,1 millió forintot ad a kormány a Pécsi Tudományegyetemnek. A pénz azonban pántlikázott. A Modern Városok program keretében kapott támogatást csak a Tüzér u. 1. szám alatti területen kialakításra kerülő Pécs 337/1 helyrajzi számú ingatlan megvásárlása fordíthatja az egyetem – szúrta ki a Szabad Pécs a Magyar Közlönyben.

A szóban forgó ingatlan tulajdonosa az U-CampUS Zrt. A pécsi céget tavaly áprilisban jegyezték be. Tulajdonosa akkor Czéh-Tóth Márk volt, aki egy banki követelésből szerezte meg az ingatlant. A vállalkozó 2013-ban azzal szerzett nevet magának a városban, hogy öt koncessziót is nyert a trafikpályázaton, bár korábban a 24.hu szerint semmi köze nem volt az iparághoz. A trafikokra a Dohányker Trafik Kft.-vel pályázott. Az abban az évben alapított cégnek részben ügyvezetője, részben egy másik cégén keresztül társtulajdonosa volt.

A vállalkozás másik tulajdonosa akkoriban Hamar Endre volt. Ő sem sokat foglalkozott előtte dohánnyal, viszont

két másik cégben is üzlettársa volt Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének. 2011 elején közösen vásárolták be magukat a JSA Kft.-be, amelynek nevét Hamar & Tiborcz Kft.-re változtatták.

Hamar 2013-ban távozott, Tiborcz maradt, a cég neve pedig IBC Projekt Kft.-re módosult. De Hamar nem távolodott el nagyon messzire Tiborcztól. Még abban az évben papíron is bevásárolta magát a Green Investments & Solutions Kft.-be, amely 2010-ben kisbefektetőként szállt be az E-OS Innovatív Zrt.-be, amelyben akkor Tiborcz István igazgatósági tag volt. (A cég 2010 és 2013 között a szintén Tiborczhoz köthető Orbán András tulajdonában volt.) Tiborcz 2014-2015-ben volt tulajdonosa a cégnek. A közbeszerzések sokaságát nyerő ELIOS Zrt.-t birtokló Green Investmentből Tiborcz 2015-ben szállt ki a családját ért támadások miatt.

De nyár óta furcsa változások történetek az U-CampUS tulajdonosi szerkezetében. Júniusban bevásárolta magát a cégbe a ZSKN Üzemeltető, Karbantartó és Építő Kft. amelynek tulajdonosa a Magyar Építő Zrt., amely Körösaszfalt Zrt-n keresztül az Orbán-vőhöz, Tiborczhoz köthető.

A Körösaszfaltot ugyanis idén június végén megvette 50-50 százalék arányban a Paár Attila tulajdonában álló WHB Befektetési Kft., valamint az ifj. Szeivolt István tulajdonában álló Épkar Zrt. Mint emlékezhetünk Paár Attila cégcsoportja vette meg Tiborcz Istvántól a közvilágítási tendereken felhizlalt cégét, az Eliost, majd rövid időre a miniszterelnöki vő közvetlen tulajdonos is volt az egyik WHB-s leányvállalatban, mielőtt részesedésétől megvált volna egy offshore társaság javára. Ifj. Szeivolt István cége szintén a magyar közbeszerzésekhez hozzáférő maroknyi vállalat közé tartozik.

Tettek arról, hogy többet érjen

A pécsi egyetem vezetésének egyébként erősen kell majd alkudnia, ha meg akarja szerezni a telket. Az U-CampUs Zrt. ugyanis néhány hete még 1,5 milliárdért hirdette az ingatlant, de a korány csak 800 milliót adott a vásárra.

Év elején még bőven elég lett volna a pénz. A telek ugyanis jóval kevesebbet ért akkor. Mint arról a HVG korábban beszámolt Pécs önkormányzata több ponton is módosította a város építési szabályzatát, hogy helyzetbe hozza a céget. A Tüzér utca 1. szám alatti – korábban három különálló, de immáron egy helyrajzi számon összevont – ingatlan tulajdonosának kérésére több ponton is módosították a területre vonatkozó szabályozási tervet. A „szabályozási környezet pontosítása” az indoklás szerint az ingatlan hasznosítására formálódó program miatt vált szükségessé.

Az 5-10 emeletes nagyvárosi, illetve a kertváros találkozásában lévő területen részben épült Lakits laktanyát már elbontották, de a könyvtár és „mozgalmi ház” egységes építészeti nyelven megfogalmazott épülete még ma is áll. A csaknem 1,5 hektáros ingatlant szinte körbeölelik a Pécsi Tudományegyetem különböző karainak épületei. Így teljesen érthető, hogy a hasznosítás az egyetemi léthez kötődik: a tulajdonos korábban is különböző szolgáltató funkciókkal megspékelt apartmanházakat tervezett ide. Az apartmanokat elsősorban egyetemistáknak – közülük is inkább a kevésbé költségérzékeny külföldi hallgatóknak – adnák bérbe.

A beruházás kedvezőbb megtérülése érdekében a területet átsorolták vegyes településközpont kategóriába. Ezenfelül megemelték a maximális beépítési mutatót is 50 százalékról 60 százalékra, földszintes helyett négyemeletes házak húzhatóak fel. Az építmények magasságát ugyanis 20 méterre növelték 12,5 méterről. Egyelőre nem nyúltak hozzá, de felmerült a szabályozási terv parkolásra vonatkozó szabályainak felülvizsgálata is. Jelenleg minden új lakáshoz parkolót kell építeni, de lehet, hogy ezt 70-75 százalékosra csökkentik.

A beruházói szándék kiszolgálása azonban még itt sem áll meg. Ezzel párhuzamosan – a környék hasonló ingatlanfejlesztéseit, a túlzott beépítést megakadályozandó – az önkormányzat a szomszédos területeken korlátozta a beépítést azzal, hogy egy-egy ingatlanra csak hét lakás építhető maximum 900 négyzetméteren. Ez utóbbi korlát korábban is létezett, a lakásszám maximalizálása azonban új elem – hívta fel a figyelmet akkor Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke, aki szerint semmi sem indokolta, hogy a szabályozási tervet egyetlen befektető érdekei szerinti módosítását, az pedig még kevésbé megmagyarázható, hogy ezzel párhuzamosan korlátozzák a többi ingatlanbefektetés lehetőségét.

Berkecz most feljelentést tesz az ügyben.

A Szabad Pécs egyébként kormányközeli forrásból arról értesült, hogy hamarosan átfogó, országos kollégiumfejlesztési program indulhat a legnagyobb egyetemi városokban, köztük Pécsett is. Ehhez vennék meg az ingatlant, amelytől nem messze a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó egykori pécsi tejüzem helyén is hasonló terveket dédelgettek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Bizonyítékot találtak rá, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást

Bizonyítékot találtak rá, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját

Hollywood, hippikorszak és némi Charles Manson - kijött Tarantino új filmjének első előzetese

Hollywood, hippikorszak és némi Charles Manson - kijött Tarantino új filmjének első előzetese

Bevált a szobaár-emelés: kevesebb időt töltöttek itt a külföldiek, mégis nőtt a bevétel

Bevált a szobaár-emelés: kevesebb időt töltöttek itt a külföldiek, mégis nőtt a bevétel

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Brexit? Fidesz-ügy? Nem, az EU-csúcs legnagyobb dobása a luxemburgi kormányfő Lázár János-zekéje volt

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon

Először lépte túl a 300 ezer forintos határt az átlagbér Magyarországon