szerző:
hvg.hu

A főpolgármester szerint bármi is lesz a népszavazás kimenetele, az nem dönt majd el semmit arról, hol épüljön a gát. Magát a referendumot azonban nem ellenzi.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szerda délelőtt a főpolgármester, amit az után hirdetett meg, hogy a Kúria helyt adott a Római-partról tartandó népszavazásnak. Tarlós István kijelentette: szerinte a kérdést rosszul fogalmazták meg. Így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV. 5.) számú határozatát?"

A főpolgármester nem érti, miért nem konkrétan arra kérdeznek rá, hogy "akarja-e, hogy a Nánási út–Királyok útján épüljön a védmű?"

Tarlós azt is mondta, hogy szerinte a hitelesített kérdéssel semmi sem lesz eldöntve, legyen bármi a népszavazás eredménye. Az ugyanis csak arra vonatkozik, hogy vonják vissza a már elfogadott határozatot a part menti nyomvonalról. Arra azonban nem fog semmilyen kötelező iránymutatást adni, hogy hol épüljön a gát.

A főpolgármester a Fővárosi Választási Bizottságot is kritizálta, mivel szerinte nemcsak a jogszabályi hátteret kellett volna vizsgálniuk, hanem a kérdésfeltevés érthetőségét is. Tarlós kétli azt is, hogy sikerül kellő számú embert mozgósítani az aláírásgyűjtéshez, illetve hogy elegen elmennek majd szavazni. Hozzátette ugyanakkor, hogy  maga a népszavazás nincs ellenére.

A főpolgármester többszöri újságírói kérdésre sem adott egyértelmű választ arra, hogy terveznek-e kampányolni saját álláspontjuk mellett.  

Tarlós a hvg.hu kérdésére azt közölte, az, hogy a III. kerület a védműhöz a tulajdonosi hozzájárulást megtagadta, csak a kerület a választói felé tett látványos húzás volt. Óbuda a döntést azzal indokolta, azt szeretnék, ha előbb a part mentén vezetett, de nem a partélre, hanem a kerítések vonalára épített gát lehetőségét is részletesen megvizsgálták.

Már korábban ígéretet tettek erre – magyarázta Tarlós –, amit a III. kerület is tudott. Hangsúlyozta, Bús Balázs kerületi polgármesterrel egyetértenek abban, hogy a parton célszerű a védművet megépíteni, tehát a kertek mentén épített változatot is támogatná. A telkek vonalához épített gát előnye, hogy kevesebb fát kellene kivágni, azonban ott is kell 10 méteres védőtávolság körülötte, és kell egy szervízút is a védmű mentett oldalán, tehát jelentős kisajátításokkal járna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zelki Benjámin Itthon

A választásokkal egy időben lehet a népszavazás a római-parti gátról

Hitelesítette a Kúria a Római-partról kezdeményezett fővárosi népszavazást. Tarlós István főpolgármester egyelőre nem kommentálta az ügyet, a referendum egyik kezdeményezője, a Párbeszéd elnökségi tagja, Béres András azonban azt mondta, már akár egy hét múlva kezdődhet az aláírásgyűjtés, és egy hónapjuk lesz a 138 ezer szignó összegyűjtésére.