szerző:
hvg.hu

Nem nagyon bízik a kormányban a CEU, és nem érti, miért kellett módosítani a CEU-törvényt. Az egyetemi közösség megvitatta a kérdést, a vezetés bízik abban, hogy hamarosan aláírják a megegyezést, és véget ér a jogi bizonytalanság – nem pedig kitolódik további egy évre. A kormány asztalán már szeptember óta ott a letárgyalt megegyezés szövege, amiben november 15. lenne a ratifikálás időpontja.

Újabb közösségi fórumot tartott a CEU a pénteki fejlemények tükrében – az eseményen a CEU vezetése, Michael Ignatieff rektor referált a CEU helyzetéről és rá vonatkozó eseményekről a hallgatóságának.

A rektor ismertette, hogy a törvény hatálybalépésének határideje egy évvel megnyúlik, 2019. január 1-jére tolódik. De mi van az aláírás küszöbén lévő amerikai-magyar megállapodástervezettel, ami a magyar állam részéről Altusz Kristóf és New York Állam kormányzója, Andrew Coumo közti, Ignatieff szerint igen sikeres, egész nyáron zajló tárgyalások eredményeképp már kialakult? Aláírja ezt, a szeptember óta ismert szöveget az állam, tette fel a kérdést a rektor. Ha igen, akkor nincs miről beszélni. A szövegnek november 15-ig a Parlament elé kell kerülnie ratifikálásra, ez áll a megegyezéstervezetben. Ha ez megtörténik, nincs mit megoldani. Erre a kormány pénteken bejelenti, még egy évet ad. "De mire? Mi célból?" – kérdezte Ignatieff.

A CEU meg akarja oldani a problémát, a kormánynak csak fel kéne vennie a telefont, és hívni minket, mi a megoldásban vagyunk érdekeltek, hangsúlyozta a rektor. (Utoljára áprilisban tárgyalt a kormány az egyetemmel magával.) A határidő kitolása azt is jelenti, hogy a Masters hallgatók mindenféleképp befejezhetik tanulmányaikat, "ez fontos". De más következménye is van: a CEU nem fogadja el, hogy még egy évig jogbizonytalanságban legyen, elég volt már ez az elmúlt fél év is.

A jogbiztonság alapvető egy európai jogállamban, és ez forog most kockán. "Ha nincs jogállam, akkor a rezsim kegyétől függünk."

Ha a kormány aláírná a büszkén lobogtatott megegyezést a McDaniel College-dzsel, de a CEU-val nem, akkor kilógna a lóláb, látszódna a diszkrimináció. Ezért sem boldog az egyetem a határidő meghosszabbítását látva.

Pénteken a kormány bejelentette a CEU-törvény módosítását (Orbán sürgetésére), és Balog Zoltán szerint azért, hogy elkerülje az EU-s per megindítását a törvény miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szuper ötlet: ingyenparkolás jár a műanyag palackokért

Szuper ötlet: ingyenparkolás jár a műanyag palackokért

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Készüljön: A Facebook-csoportok is megkapják a funkciót, amit állandóan nyomogatnak a felhasználók

Készüljön: A Facebook-csoportok is megkapják a funkciót, amit állandóan nyomogatnak a felhasználók

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult

Political Capital: A Jobbik széteséséhez a Fidesz is hozzájárult