Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány meg akarja akadályozni, hogy az Európai Bíróság döntsön a Lex CEU-ról, árulta el a hvg.hu kérdésére egy kormányzati tisztségviselő a parlamentben.

Már holnap megtárgyalja és megszavazza a parlament a Lex CEU módosítását. Ahogy az atv.hu megírta, maga a kormányfő kérte ezt Kövér László házelnöktől. De miért lett ilyen fontos Orbán Viktor számára a módosítás?

A hvg.hu munkatársa hétfőn egy magasrangú kormánytisztviselőtől megtudta: ezzel igyekeznek elejét venni, hogy az Európai Bíróság előtt landoljon az ügy. A felsőoktatási törvény tavaszi módosításával kapcsolatban az Európai Bizottság indított eljárást, és azóta egy parttalan levelezés kezdődött Brüsszel és Budapest között.

A magyar kormánynak még két hete lenne, hogy levélben próbálja megnyugtatóan lezárni vitáját a bizottsággal. Ha ez nem sikerülne, akkor megnyílt volna az út a bírósági kereset előtt, amely végén luxemburgi bírák dönthetnek a törvényről. Márpedig a Velencei Bizottság korábbi állásfoglalása azt vetíti előre, hogy az európai bírák előtt nem lenne esélye a törvénynek. A garantálható vereséget előzi meg a magyar kormány azzal, hogy egy évet még ad a feltételei teljesítésére a CEU-nak. (A magyar Alkotmánybíróság közben komótosan gondolkodik.)

A Fidesz egy másik, az ügy előkészítésére rálátó tisztségviselője az indoklást azzal egészítette ki, hogy a Velencei Bizottság kritikájával is kezdeni kellett valamit, amely egyebek mellett a megállapodás megkötésére rendelkezésre álló idő rövidségét kifogásolta. A törvény egyébként a feltételként előírt megállapodásra október 31-i, az anyaországi kampusz létesítésére pedig december 31-i határidőt szabott, csakhogy a New York-Magyarország megállapodásba a kampusz meglétét is rögzítenék a felek, ami a határidő lejártáig hátralévő két hétben már nem valósulhatna meg.

Emlékezetünk azonban nem annyira lyukacsos, hogy ne tudnánk: Orbán tavasszal a nagy ellenállás miatti bosszúból rövidítette le az eredetileg kitalált határidőt. A kormányfő így már másodszor tologatja a dátumot épp aktuális vélt érdekei szerint.

Úgy tudjuk, szerdán Jean-Claude Junckerrel is találkozik Orbán a bizottság brüsszeli székhelyén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megállapodás nincs a CEU-ról, de a határidőket hosszabbítják

Módosítják a felsőoktatási törvényt, egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig az itt működő külföldi egyetemeknek teljesíteni kell azokat a kötelezettségeket, amiket a Lex CEU-ként ismert jogszabályban írtak elő a számukra.