Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány meg akarja akadályozni, hogy az Európai Bíróság döntsön a Lex CEU-ról, árulta el a hvg.hu kérdésére egy kormányzati tisztségviselő a parlamentben.

Már holnap megtárgyalja és megszavazza a parlament a Lex CEU módosítását. Ahogy az atv.hu megírta, maga a kormányfő kérte ezt Kövér László házelnöktől. De miért lett ilyen fontos Orbán Viktor számára a módosítás?

A hvg.hu munkatársa hétfőn egy magasrangú kormánytisztviselőtől megtudta: ezzel igyekeznek elejét venni, hogy az Európai Bíróság előtt landoljon az ügy. A felsőoktatási törvény tavaszi módosításával kapcsolatban az Európai Bizottság indított eljárást, és azóta egy parttalan levelezés kezdődött Brüsszel és Budapest között.

A magyar kormánynak még két hete lenne, hogy levélben próbálja megnyugtatóan lezárni vitáját a bizottsággal. Ha ez nem sikerülne, akkor megnyílt volna az út a bírósági kereset előtt, amely végén luxemburgi bírák dönthetnek a törvényről. Márpedig a Velencei Bizottság korábbi állásfoglalása azt vetíti előre, hogy az európai bírák előtt nem lenne esélye a törvénynek. A garantálható vereséget előzi meg a magyar kormány azzal, hogy egy évet még ad a feltételei teljesítésére a CEU-nak. (A magyar Alkotmánybíróság közben komótosan gondolkodik.)

A Fidesz egy másik, az ügy előkészítésére rálátó tisztségviselője az indoklást azzal egészítette ki, hogy a Velencei Bizottság kritikájával is kezdeni kellett valamit, amely egyebek mellett a megállapodás megkötésére rendelkezésre álló idő rövidségét kifogásolta. A törvény egyébként a feltételként előírt megállapodásra október 31-i, az anyaországi kampusz létesítésére pedig december 31-i határidőt szabott, csakhogy a New York-Magyarország megállapodásba a kampusz meglétét is rögzítenék a felek, ami a határidő lejártáig hátralévő két hétben már nem valósulhatna meg.

Emlékezetünk azonban nem annyira lyukacsos, hogy ne tudnánk: Orbán tavasszal a nagy ellenállás miatti bosszúból rövidítette le az eredetileg kitalált határidőt. A kormányfő így már másodszor tologatja a dátumot épp aktuális vélt érdekei szerint.

Úgy tudjuk, szerdán Jean-Claude Junckerrel is találkozik Orbán a bizottság brüsszeli székhelyén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Megállapodás nincs a CEU-ról, de a határidőket hosszabbítják

Módosítják a felsőoktatási törvényt, egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig az itt működő külföldi egyetemeknek teljesíteni kell azokat a kötelezettségeket, amiket a Lex CEU-ként ismert jogszabályban írtak elő a számukra.

Nocsak, összehajtható tabletet is tervez a Samsung?

Nocsak, összehajtható tabletet is tervez a Samsung?

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Michelle Obama: Most kissé kiszolgáltatottnak érzem magam

Michelle Obama: Most kissé kiszolgáltatottnak érzem magam

Jóárasította a havi előfizetését a Netflix, de nem örülhet neki mindenki

Jóárasította a havi előfizetését a Netflix, de nem örülhet neki mindenki

Eljárást indítottak az Óbudán a Dunába szivárgó mérgek ügyében

Eljárást indítottak az Óbudán a Dunába szivárgó mérgek ügyében