szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem múlik a fájdalom – mondja a 20 évvel korábbi zaklatásról Sárosdi Lilla. A színésznő szerint azt sugallja a környezet, hogy az ilyenről hallgatni kell. "És így minden dühvel és félelemmel egyedül maradtam" – mondta a Krétakör művésze a hvg.hu kérdésére. Neki ezért segített sokat a hetekben kirobbant amerikai Weinstein-ügy. Azért lépett most elő, hogy másoknak is segítsen. Sárosdi üzeni azoknak, akik úgy érzik, hírbe hozta őket, hogy ez ellen könnyen tudnak tenni.

hvg.hu: Hallhatjuk végre a zaklató nevét?

Sárosdi Lilla: Nem, egyelőre nem.

hvg.hu: De azt jól értjük, hogy ez a nagy magyar rendező továbbra is fiatalokat tanít?

S. L.: Igen.

hvg.hu: Átvehetjük újra a 20 évvel ezelőtti történet körülményeit? Milyen minőségben volt jelen aznap a színházban?

Puszild meg!
Sárosdi Lilla szombaton állt elő történetével. A Facebookon azt írta, egy színházat igazgató rendező hívta meg, hogy nézzen meg egy próbát. Ezen a rendező középkorú barátja közelítette meg. A két férfi kocsin vitte el a próba után. A zaklatás pillanatát így írja le Sárosdi: "A Margit hídnál – sosem feledem a képet – oldalra nézek, látom a parlamentet, és előttem a nagyrendező térdel a kocsiülésen, letolt sliccel, pici löttyedt hímtagja limbál a szemem előtt, “Puszild meg!“ – hallom az instrukciót". Leblokkolt, sírt. A másik férfi közben a jelenlétében elégítette ki magát.

S. L.: Én akkoriban még csak álmodoztam arról, hogy egyszer színésznő leszek. Ez a bizonyos színház került az utamba, ide kezdtem járni a barátnőmmel előadásokat nézni. Rajongtam egy-két színészért. Olyanok voltunk, mint sok más 18 éves lány, aki felfedezi magának ezt a világot, és valahol törzshelyre talál. Boldog voltam, ha bemutatók után ott lehettem a színészek között. Így lehetett, hogy felfigyelt rám ez az ember. Felajánlotta, hogy nézzek meg egy próbát. És én le voltam nyűgözve az ajánlattól.

hvg.hu: Nem gondolt semmire, amikor a rendező meghívta önt a színfalak mögé?

S. L.: Én nagyon felnéztem rá, remegő lábakkal mentem a próbára. Egy 18 éves szűz lány voltam, ő pedig egy hatalmas tekintély.

hvg.hu: Mit gondol, eleve a prédát látta önben?

S. L.: Épp most derült ki számomra, hogy volt egy hasonló története ugyanennek az embernek. Azt a lányt is azonos céllal hívta meg, és amint alkalma nyílt, fogdosni kezdte. Hála Istennek, a lány időben ki tudott szabadulni.

Nem én vagyok az egyetlen eset, most már tudom.

hvg.hu: Sokan nem értik, miért szállt be az autóba.

S. L.: Elvette az eszem, hogy ide be vagyok fogadva. Úgy éreztem, engem megtisztelnek ezek az emberek azzal, hogy beengednek a saját közegükbe. És ez csapdahelyzet, mert az ember azt érzi, hogy ezzel lekötelezetté vált, hálásnak kell lennie. Lehet, hogy más társadalmakban a fiatalok jobban tisztában vannak azzal, mik a jogaik, mit tehetnek meg az autoritással szemben, de nekem minderről a 90-es évek közepén fogalmam sem volt. Hogy valaki nemet tud-e mondani, függ attól is, milyen családban nőtt fel, mennyire rajongó típus. Én ösztönös és naiv ember voltam akkoriban. Ha azt mondják, gyere, akkor megyek.

hvg.hu: A rendező tudta, hogy színészpályára készül?

S. L.: Igen, mert aznap vagy talán egy nappal korábban kérdezgetett tőlem dolgokat. Így világos volt számára, hogy színésznő szeretnék lenni.

hvg.hu: Találkozott azóta ezzel a férfivel?

S. L.: Többször is, legutóbb nem is olyan régen. Éreztem, hogy feltör bennem az indulat 20 év után is, hogy legszívesebben odamennék, és megütném.

hvg.hu: Ekkora erővel van még jelen az akkori zaklatás?

S. L.: Az ilyen nem tud elmúlni, és nem is találtam a megfelelő fórumot, hogy kibeszéljem magamból. Azt tanuljuk meg, hogy az ilyenről hallgatni kell, és így minden dühvel és félelemmel egyedül maradtam. Nekem ezért segített nagyon sokat ez a Weinstein-ügy.

Itt jártunk a szőnyegen, ami alatt hullák vannak, és nem beszélünk róla. Azt mondta mindenki vállvonogatva, hogy a színház az ilyen. Ebből lett elegem.

Sárosdi Lilla a színpadon
©

hvg.hu: Ön felemelte a szőnyeget, de sokan most sem látnak hullákat.

Névjegy
Sárosdi Lilla (született 1976-ban) az amatőrszínjátszásból érkezett, majd a Schwajda György által igazgatott szolnoki Szigligeti Színházban dolgozott. Bodó Viktorral együtt tanulták a színházcsinálást, majd Pesten a Bodó által rendezett Paul Foster: I. Erzsébet c. drámájában a címszereplőt alakította. Erre az előadásra figyelt fel Schilling Árpád, és Bodóval, Vinnai Andrással együtt meghívta társulatába. A Krétakör Színház társulatának 1999-től tagja, Schilling Árpáddal azóta is együtt dolgozik. Ketten családot is alapítottak. Jelenleg az Örkény Színházban és a Dollár Papa Gyermekei szobaszínházi társulattal is játszik.

S. L.: Valóban. „Mit vagy úgy oda?! Ez csak színház, itt tágak a keretek” – mondják sokan. Hát, nem! Én nem azt akarom, hogy meghurcolják ezt az embert, hanem hogy beszéljünk végre őszintén, és húzzuk meg a határokat. Legyen a fiataloknak hely, ahova mehetnek, ahol szót emelhetnek, ha ilyen velük megtörténne.

hvg.hu: Azért a Facebook-bejegyzése alatti kommentekből kiderült, nemcsak férjének, Schilling Árpádnak mesélte el az esetet, hanem másoknak is.

S. L.: Munkált bennem a harag, hogy ha más eszközöm nincs, akkor ezt azoknak, akik közel állnak hozzám, elmondom.

hvg.hu: Névvel együtt mesélte az esetet?

S. L.: Igen.

hvg.hu: A másik férfit is be tudja azonosítani?

S. L.: Nem, bár bemutatkozott, elfelejtettem a nevét.

hvg.hu: Az elkövető a leírás szerint egy színházat igazgató, legendás rendező. Sokak szerint ezzel ön gyanúba sodort jól beazonosítható embereket. Olyan sokakra ugyanis nem illik a leírás.

S. L.: Akik azt gondolják, hogy belekevertem őket, azoknak üzenem: nincs más dolguk, mint kiállni azok mellett, akik ilyen helyzetbe kerültek. Szolidaritás kell, és nem kell magyarázkodni, nem kell védekezni.

hvg.hu: Hogyan reagál a szakma?

S. L.: Nagyrészt sehogy. Janisch Attila írt csak választ, amelyben mint egyetemi tanár a leghatározottabban kiáll az ilyen viselkedéssel szemben.

Itt van tehát a példa, amelyet szerintem követni kellene.

hvg.hu: Egy nappal azután, hogy megosztotta a történetét, milyen mérleget vonna?

S. L.: Kezdetben nagyon szeretetteljes volt a fogadtatás, de hamar keményre váltott. És ez nagyon szomorú, mert épp az empátiát nélkülöző, gyűlölködő kommentek miatt nem mernek a nők a történeteikkel előállni.

hvg.hu: Máskor nem tapasztalta, hogy a szakmában utalnának arra: van kipárnázott út egy szerephez?

S. L.: Dehogynem.

hvg.hu: Olvasni a kommentekben, hogy a szereposztó díványokból mindkét fél profitál.

S. L.: Számomra a kérdés az, visszaél-e valaki a hatalmi helyzetével. Mert az természetes, hogy színésznők és színészek lefekszenek rendezőkkel vagy színházigazgatókkal. A probléma a visszaélés és a kényszerítés, nem az intim együttlét.

hvg.hu: Ön is lefeküdt egy rendezővel.

S. L.: A színházban folyamatosan szerepet játszunk, amelynek középpontjában sokszor a szerelem van, az intim viszonyok.

Ez egy nagyon érzékeny világ. De a határokat akkor is tudnunk kell.

hvg.hu: Az említett rendező Schilling Árpád, az ön férje. Ő azt írta a Facebookon, hogy ma már ön egyszerűen leszakítaná a zaklató nemi szervét egy ilyen helyzetben. Ez lenne a helyes viselkedés?

S. L.: Természetesen nem, és nem is nekem kéne megmondanom, hogy ilyenkor mi a helyes. Már a középiskolában kellene tanítani, milyen jogaink vannak. Ott kellene tudatosítani, hogy mondhatunk nemet, és annak nem lehet következménye a pályánkra. Én 18 évesen nem tudtam, hogy mit kell tennem, és azt sem, kihez fordulhatok a kínzó emlékkel.

hvg.hu: Az ön mostani vallomásában a férje milyen szerepet játszott?

S. L.: Egy szabad, véleményét vállaló, sokakkal szolidáris emberrel élek, aki sokat segített abban, hogy vállaljam magamat és a gondolataimat.

hvg.hu: Inspirálta, de a vallomásához más köze nincs?

S. L.: Nem volt köze a mostani döntésemhez.

Azt mondtam, ezt akarom, ő meg azt mondta, hogy akkor csináld, melletted leszek. Nagyon régóta keresem a formát, hogy elmondhassam, és a Weinstein-ügy volt, ami átlendített.

hvg.hu: Ezzel az ön feladata véget is ért?

S. L.: Várom a fejleményeket.

hvg.hu: Bocsánatkérést is vár attól, aki ezt önnel megtette?

S. L.: Én azt szeretném a legjobban, ha a fiatalok kapnának egy biztosítékot a felnőttektől, de leginkább a tanáraiktól, hogy a kihasználás tilos. Nem akarom, hogy ettől elhidegüljön a viszony a rendezők és színészek között. Azt akarom, hogy mindenki, aki hatalommal bír, észhez térjen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba

És akkor Orbán Viktor nem a Fundamentával költözik a Várba