szerző:
hvg.hu

Engedély nélkül alakították át azt a buszt, amelyik a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait hozta volna haza a franciaországi sítáborból. A balesetben 17 ember halt meg.

A Zoom.hu azt írja, a veronai busztragédia baleseti jegyzőkönyve szerint a Setra típusú autóbuszt 2003-ban 53 üléssel helyezték forgalomba, később azonban – engedély nélkül – átalakították. Ennek nyomán a fedélzeten 58 utas is elfért. A balesetben érintett gyerekek szülei a napokban kapták meg a dokumentumot, amely az olasz szakértők megállapításait tartalmazza. Az ügyben Magyarországon és Olaszországban továbbra is tart a nyomozás.

A jelentésből az is kiderül, hogy igaz volt az a korábban szárnyra kapott hír, amely szerint a szinyeis diákokat és tanárokat szállító buszba egy plusz üzemanyagtartályt is szereltek. Ezért is terjedhettek olyan gyorsan a lángok az utastérben. Az eredeti 160, illetve 320 literes mellé egy 370 literes póttartály ugyancsak engedély nélkül került a járműre.

Ezzel kapcsolatban a szülők szeptemberben a szerencsétlenül járt buszt üzemeltető Pizolit Személyszállító Kft. vezetőjének címzett nyílt levelet tettek közzé a Facebookon, Czakó Tibor azonban tagadta a híreket.

Az még tavasszal kiderült, hogy azt a sofőrt, aki épp a volánnál ült, amikor a 17 halálos áldozatot követelő baleset bekövetkezett, korábban alvászavarral – alvási apnoéval – kezelték. Épp emiatt 2016 januárja és áprilisa között nem is vezethetett, akkor azonban szak- és üzemorvosi papírt szerzett arról, hogy visszaülhet a volánhoz. A jegyzőkönyvben foglaltak szerint azonban a férfi nem dolgozhatott volna buszsofőrként, hiába kapott gyógyszert és használt alvássegítő készüléket.

A jegyzőkönyv szerint a férfit többször is kihallgatták. Azt állította, nem aludt el a volánnál, nem az alvászavara okozta a tragédiát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!