szerző:
Tetszett a cikk?

Napok óta nem tudnak aludni várbeli lakók, mert az MNB egyik alapítványának épületében felújították és működésbe hozták a műemlék harangtoronyban található órát. Ami jó dolog lenne, ha nem kongatna/bimbamozna/ütne minden negyedórában – szakadatlanul, még éjjel is. A hvg.hu beszélt az egyik lakóval, aki (alvás helyett) fel is vette, hogyan veri fel a környéket Matolcsyék 3,6 milliárdért átépített székhelyének órája. Az MNB reagált: még dolgoznak a szerkezet hangján, és azon, hogy éjszaka nem működjön.

Kiakadtak az Úri utca környékén lakók, mert nagyjából egy hete éktelen bimbamozásra ébrednek éjjelente – tudta meg a hvg.hu. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alá tartozó Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítványnak az Úri utcában, de gyakorlatilag a Szentháromság téren található egy felújítás alatt álló műemlék épülete, tetején egy kis harang- és óratoronnyal. Az óra közel 60 éven át nem működött, pár napja azonban – nyilván a rendbe hozása után – váratlanul működtetni kezdték.

„Egyszerűen elviselhetetlen, minden negyed-, illetve félórában jelez, ami nem lenne baj, ha csak napközben működne. De napok óta nem alszunk, mert éjjel is erre ébred az egész ház” – mondta az egyik névtelenséget kérő lakó. Panaszt tettek, majd pár napra el is hallgatott a kongatás, már kezdtek megnyugodni, újra lehetett aludni. De hétfőről keddre virradóra váratlanul újra indult a bimbamozás, ekkor vette fel egyikük a telefonjával. Valóban éktelenül kongat a harangtorony órája, ráadásul úgy hallatszik, mintha alig pár méterre lenne. Itt belehallgathat, milyen jó volt az akusztika a hálószobában:

Pedig még csak nem is a legközelebbi lakásokról van szó, szerinte a felsőbb emeleteken lakók arra panaszkodnak, hogy napközben is elviselhetetlen a hang, már ki sem nyitják az ablakot, élhetetlenné vált a lakásuk.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője a hozzá forduló lakók kérésére szólt a kerületi aljegyzőnek, aki még pénteken azt ígérte, intézkedni fognak. Hétfőn tájékoztatták arról, hogy múlt héten a torony 72 órás próbaüzeme zajlott, de végleges beüzemelés előtt majd értesíteni fogják a környékbeli lakókat.

©

„Egyértelmű, hogy az ígéret ellenére ez nem történt meg, egyszerűen valaki visszakapcsolta, így megint nem tudtak aludni a helybeliek. Valóban egy turistacsalogató látványosság lehet az óratorony, de figyelembe kellene venni, hogy itt emberek laknak, úgy kellene beállítani, hogy éjjel tudjanak pihenni. Az értesítés ezen nem segít, mennyivel jobb, ha előre megtudják, hogy mostantól nem tudnak majd aludni"  – mondta kedden V. Naszályi Márta. Szerinte ebből is látszik, hogy a kerületnek nincs pontosan kidolgozott idegenforgalmi koncepciója, amely alapján az idegenforgalmi szempontokat össze tudnák hangolni a lakosság érdekeivel.

Tavaly lett botrány abból, hogy az MNB másik alapítványa, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány az az Úri utca 72.-ben sajátos bunkerrendszerrel ellátott székházat épít a Budai Vár oldalába.

Az óratorony nem itt, hanem egy másik Úri utcai épület tetején van, amiről az Átlátszó még januárban írta meg, hogy PADA 3,6 milliárd forintot költ az átalakítására. Ez a régi budai városháza, amit 1,85 milliárd forintért vásároltak meg, itt van ennek az alapítványnak a székhelye. A felújítás után „egy angol nyelvű interdiszciplináris PHD programnak és egy kiállítótérnek” ad majd otthont. A kivitelezést egyedüli pályázóként a Magyar Építő Zrt. nyerte 3,6 milliárd forintos ajánlattal.

Update: délután befutott a reagálás az MNB kommunikációs osztályától, ebben megerősítették, hogy a "közel 800 éves épület helyreállítása során restaurált" eredeti óraszerkezet 72 órás próbaüzeme zajlott. "A szakemberek dolgoznak az óra beállításán, így annak hangján is alakítanak, továbbá a beüzemelést követően az óra nem fog éjszaka hanggal jelezni" - közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában

IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában

Erőszakkal akartak gyereket etetni az óvónők, 120 óra közmunkát kaptak

Erőszakkal akartak gyereket etetni az óvónők, 120 óra közmunkát kaptak

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról