szerző:
hvg.hu

Nem érti a CEU, miért nem akarja a kormány aláírni, majd ratifikálni a már elkészült megegyezést New York és a magyar kormány között. Balog Zoltán értelmetlennek nevezte a megegyezést. A CEU elfogadhatatlannak tartja a kormány lépését.

Megfelel a CEU a rá kitalált törvény feltételeinek, megkötötte a megállapodást a BARD College-dzsel, így most már csak azt várja, hogy a kormány aláírja a megegyezést New York állammal, ami szintén kész. Ám a kormány inkább meghosszabbította a lex CEU határidejét egy évvel – Balog Zoltán azt is elkotyogta, hogy nem kell a határidő lejártáig, azaz 2018. január 1-jéig aláírni a megállapodást. Vagyis a kormány jogbizonytalanságban tarthatja a CEU-t, amit az viszont nem tud elfogadni.

Mit fog most lépni az egyetem? Mindenki várja a CEU válaszlépést, amit most sajtótájékoztató keretében jelenthet be – ezt követjük mi is élőben.

A CEU kiemeli a korábban elmondottakat. A mai sajtótájékoztató apropója: nem érti a CEU, miért tartja okafogyottnak azt a bejelentést, hogy Balog Zoltán szerint bőven ráér még aláírni a megegyezést. Ez bizonytalanságban tartja a diákokat, tanárokat.

A CEU-nak van tehát akreditált oktatási programja New York államban, kampusza, megállapodása a Bard College-dzsel – ezért nem értik a kormány vonakodását.

Európában egy egyetemnek sem kellett keresztülmennie olyan dolgokon, mint a CEU-nak, mondja el Michael Ignatieff rektor érezhetően feldúltan. Amikor a CEU pedig teljesíti a feltételeket, kisül, megváltoznak a kritériumok – ez elfogadhatatlan. És Orbánnak fel kell készülnie, hogy ezt a kérdést, a jogbiztonság kérdését megkapja a héten az Európai Tanácsban.

A CEU nem kér privilégiumokat, be akarja tartani a törvényt, megoldásra törekszik. A kormány nem tartja be a törvényt, amikor az aláírás előtt hirtelen megváltoztatja a szabályokat. A CEU be akarja tartani a törvényeket.

Korábban a rektor azt mondta, lehetetlen teljesíteni a feltételeket, most viszont sikerült betartani őket, ez hogy lehet, kérdezi a Pesti Srácok. Ignatieff kifejti, amikor a lehetetlen feltételekről beszélt, még nem volt egyértelmű, mit vár a kormány a CEU-tól. Miután kiderült, elkezdtek dolgozni a megoldáson. Enyedi Zsolt hozzátette, hogy akkoriban a kormány még a szövetségi állammal követelt megegyezést, ami nem lehetséges. Azóta viszont a kormány több részterületen megváltoztatta az álláspontja, így a megegyezés lehetséges lett.

A rektor visszautal a kettős mércére: Marylanddel, a McDaniel's egyetemmel meg tudott egyezni a kormány, a CEU-val pedig nem, ez nem lehetséges, ez diszkrimináció. Az aláírandó szöveg két oldal lenne, nem egy nagyregény.

A kormány lépése rombolja Magyarország európai és amerikai kapcsolatait egyaránt Ignatieff szerint. Ezzel záródik a sajtótájékoztató.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!