szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pew Research Center felmérése szerint elég pesszimisták a magyarok, de a többi európai országban sem túl boldogok az emberek attól, ahogy a demokrácia működik.

A magyarok többsége nem elégedett a demokrácia működésével és nem bízik abban, hogy a kormány azt teszi, ami az országnak a legjobb. A Pew Research Center közvélemény-kutató készített globális felmérést arról, hogy milyen és miként változik a közvélemény hozzáállása a politikai rendszerekhez, illetve a nemzeti kormányokhoz. A több kontinensre kiterjedő felmérésből kiderül, hogy a demokrácia működésével a közel-keleti és a dél-amerikai országok a legelégedetlenebbek, de a többség Magyarországon is így érez: a megkérdezettek 53 százaléka mondta ezt.

Chart showing Middle East, Latin America are least satisfied with way democracy working

A Pew felmérése arra jutott, hogy az embereknek úgy általában nem tetszik, ahogy a politikai rendszer működik: a 36 országra kiterjedő felmérés szerint átlagban 46 százalék volt elégedett a demokrácia működésével, 52 százalék viszont nem. A legboldogabb embereket ezen a téren az ázsiai-csendes-óceáni térségben kell keresni. De több afrikai országban is úgy látja a többség, hogy a demokrácia jól működik. A legelégedetlenebbeket Libanonban és Mexikóban találjuk, Európában pedig Görögországban.

Chart showing that few worldwide have a lot of trust in their government

A demokráciával való elégedettség nagyban összefügg azzal, hogy az emberek mennyire bíznak meg a nemzeti kormányaikban. A magyarok ezen a téren is elég pesszimisták: mindössze kilenc százalékuk bízik meg nagyon a kormányban, 48 százalékuk pedig valamennyire. Ezzel egyébként illeszkedünk az európai trendhez. A nemzeti kormányokban a leginkább az ázsiai-csendes-óceáni és a fekete-afrikai térségben bíznak az emberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en

Meg akartak erőszakolni egy nőt a gödöllői HÉV-en

Meghalt Kriza Ákos

Meghalt Kriza Ákos

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát