szerző:
hvg.hu

A Pew Research Center felmérése szerint elég pesszimisták a magyarok, de a többi európai országban sem túl boldogok az emberek attól, ahogy a demokrácia működik.

A magyarok többsége nem elégedett a demokrácia működésével és nem bízik abban, hogy a kormány azt teszi, ami az országnak a legjobb. A Pew Research Center közvélemény-kutató készített globális felmérést arról, hogy milyen és miként változik a közvélemény hozzáállása a politikai rendszerekhez, illetve a nemzeti kormányokhoz. A több kontinensre kiterjedő felmérésből kiderül, hogy a demokrácia működésével a közel-keleti és a dél-amerikai országok a legelégedetlenebbek, de a többség Magyarországon is így érez: a megkérdezettek 53 százaléka mondta ezt.

Chart showing Middle East, Latin America are least satisfied with way democracy working

A Pew felmérése arra jutott, hogy az embereknek úgy általában nem tetszik, ahogy a politikai rendszer működik: a 36 országra kiterjedő felmérés szerint átlagban 46 százalék volt elégedett a demokrácia működésével, 52 százalék viszont nem. A legboldogabb embereket ezen a téren az ázsiai-csendes-óceáni térségben kell keresni. De több afrikai országban is úgy látja a többség, hogy a demokrácia jól működik. A legelégedetlenebbeket Libanonban és Mexikóban találjuk, Európában pedig Görögországban.

Chart showing that few worldwide have a lot of trust in their government

A demokráciával való elégedettség nagyban összefügg azzal, hogy az emberek mennyire bíznak meg a nemzeti kormányaikban. A magyarok ezen a téren is elég pesszimisták: mindössze kilenc százalékuk bízik meg nagyon a kormányban, 48 százalékuk pedig valamennyire. Ezzel egyébként illeszkedünk az európai trendhez. A nemzeti kormányokban a leginkább az ázsiai-csendes-óceáni és a fekete-afrikai térségben bíznak az emberek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt