szerző:
Tetszett a cikk?

Varga Mihály bizakodó. Pintér Sándor pedig úgy tartott fórumot a Soros György ellenes nemzeti konzultációról, hogy előadásában egyszer sem mondta ki a milliárdos nevét, akivel tele van plakátolva az ország. Egy nyugdíjas felajánlotta szolgálatait a kormánynak, menne a határra. Dolgozik rajta a kormány.

A főváros II. kerületében, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban tartott lakossági fórumot csütörtök este a Fidesz, Varga Mihály és Pintér Sándor miniszterek, a téma a Soros Györgyről szóló nemzeti konzultáció volt. A belügyminisztert hallgatni akkor, amikor a közvéleményt Németh Szilárdok és Hollik Istvánok tematizálják bevándorlásügyileg olyan volt, mintha a folyamatos Zs-kategóriás akciófilmnézés közben egyszer véletlenül az ember egy némafilmre kapcsolna, ami nem feltétlenül jobb, de legalább halkabb. Pintér a migráció történelmi okairól beszélt javarészt, szerinte az arab tavasz, az ezt követő demokráciaexport és egy európai hívó szó (nem mondta ki Angela Merkel nevét, de rá gondolt) tehetnek arról, hogy megindultak a menekültek Európa felé. A belügyminiszter szerint 2015-ben 104 különböző ország 391 ezer menekültjét regisztrálták a magyar határon, ezek között

voltak, akik csak a kalandot keresték, mások pedig gazdasági bevándorlók voltak.

Pakisztániak, afgánok, kunok, jászok

Sajátos magyarázatot adott előadásában arra, hogy miért volt szükség a magyar határzárra. “A schengeni határokat mindenképpen meg akartuk védeni, de kevés volt a humán erőforrás, ezért kerítést kellett húznunk ideiglenesen.” Szóba hozta az európai menekültkvótát is, szerinte a magyar állam képes lenne ellátni kicsivel több mint ezer embert, de “mi magyar Magyarországot akarunk, a nemzeti szuveneritásunk része, hogy kiket engedünk be” – magyarázta, majd hozzátette, hogy most is gondoskodik menekültekről az állam, kísérő nélkül érkezett gyerekekről, de “nem kalandor afgánokról és pakisztániakról”.

©

Előadásának egyetlen pontja, amikor számítani lehetett arra, hogy szóba kerül Soros György is, az volt, amikor Pintér az NGO-król, a nem kormányzati, nálunk civilnek nevezett szervezetekről beszélt. De a milliárdos nevét hallani vágyóknak csalódniuk kellett. A belügyminiszter azonban enélkül is mondott meglepőt, amikor úgy fogalmazott, hogy az NGO-knak jelentős szerepük van a migrációs válságban, mert sokan közülük nyíltan vallják, hogy a határok lebontásában és a világ homogénné tételében érdekeltek. Példaként említette az Orvosok Határok Nélkült, az ő nevükben benne is van, hogy nem akarnak határokat. Az Orvosok Határok Nélkülről érdemes tudni, hogy a világ egyik legnagyobb civil szervezete, orvosi segítséget nyújtanak ott, ahol az állam megszűnt létezni, háború dúl, vagy ott, ahol a nagy földrajzi távolság vagy az etnikai helyzet miatt nincs egészségügyi ellátás. Évente nagyjából háromezer orvost, ápolónőt, szülésznőt toboroznak, 1999-ben Nobel-békedíjat kaptak. Pintér azt mondta róluk:

az ilyen és ehhez hasonló szervezetek azzal az ürüggyel, hogy mentik, folyamatosan szállították a menekülteket a határainkra. Kérdés, hogy cselekedetük humánus volt, vagy egyszerűen csak embercsempészet.

Üzent azoknak is, akiktől folyamatosan azt hallani, hogy a magyarok nem befogadóak. “Nálunk itt vannak a kunok, a jászok, a svábok, az ilyen kritikák olyanoktól érkeznek, akiknek a történelmükben egyetlen befogadás sincs.” Majd azért hozzátette, kérdéses a számára, hogy most a “másfajta kultúrájú” embereket lehetne-e integrálni, szerinte kulturális összetűzéseket okozna a házasságban, az utcai viselkedésben és a szomszédkapcsolatokban is.

©

73 éves nyugdíjas a határra

Belügyminiszterként beszélt a közbiztonságról is, szerinte ma ki lehet menni az utcára, csökkentek a közterületi bűncselekmények, “ezt mondják a külföldi színészek is, akik ámulnak azon, hogy Magyarországon nincs no go zóna”. Előadását azzal zárta, hogy egyértelmű párhuzamot vont a bevándorlás és a terrorcselekmények között, majd elmerengett azon, hogy mi történik majd akkor, ha a bukott Iszlám Állam harcosai megjelennek a magyar kerítésnél. Nagyjából negyven percig beszélt, egyszer sem ejtette ki Soros György nevét, miközben a háta mögött a kivetítőn az a felirat virított, hogy “Nem! Soros György veszélyes tervére.”

A milliárdos nevét csak akkor mondta ki, amikor egy nézői kérdést olvasott fel, aki kérdésében azt állította, hogy Soros is tevékeny részt vállalt a demokráciaexportban. Pintér erre csak azt mondta, hogy Soroson kívül például Szrgya Popovics is, aki nemrég a Gulyás Márton-féle Agorán adott elő, könyvének a címe pedig az Útmutató a forradalomhoz. (Popovicsról még két dolgot érdemes tudni. Egyfelől a könyv alcíme az, hogy Hogyan lehet tejberizs, Lego-figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot, másfelől azt, hogy az autokrata rendszerek nagyjából ugyanannyire utálják őt, mint Sorost.) Pintér elejtett félmondatából tudni, hogy ugyan az érdeklődés szerinte csekély volt Popovics előadása iránt, de “mi ott voltunk”, jelentsen bárkit is a mi.

©

Egy 73 éves nyugdíjas megkérdezte, mit tehet, ha önként segíteni szeretne a határvédelemben, akár a kerítés mellett, a kapuknál, akár irodai munkával. “Szerintem mi erre sokan kaphatóak lennénk” – mondta, amiben lehet valami, hiszen egy friss kutatás szerint minden harmadik nyugdíjas fideszes. A belügyminiszter azt válaszolta, Simicskó István honvédelmi miniszter intenzíven dolgozik a megoldáson, Pintér egy úgynevezett háttér védelmi egységről beszélt, amiről többet egyelőre nem árult el.

Egy kérdező arra volt kíváncsi, hogy mit tesznek a terrorelhárítók azokkal a muszlim diákokkal, akik például a Corvinuson tanulnak és kedvelik a saríát (az iszlám jogrendszert, egyfajta erkölcsi és morális vezérelv ez). Pintért nem érdekli, kedvelik-e a saríát vagy sem, de megnyugtatta a kérdezőt, a magyar törvényeket mindenkinek be kell tartani, az nem kedv kérdése. Az utolsó kérdező pedig kérdés helyett előállt A Megoldással arra az esetre, ha az EU nem fizetné ki a magyar kerítés felét, ahogyan azt Orbán kéri. “Indítsunk mi kötelezettségszegési eljárást az Unió ellen” – javasolta. Pintérnek tetszett a megoldás, de elmondta, ez lehetetlen.

Jézus és a magyar menekültellenesség

Pintér előadása után Varga Mihály azzal zárta a lakossági fórumot, hogy senkinek sem kell megijednie akkor, ha azt látja, Magyarország egyedül van a menekültkérdésről alkotott véleményével.

Jézus is egyedül kezdte, aztán először csatlakozott hozzá 12 apostol, mára pedig egymilliárd keresztény van. Nem reménytelen, amit csinálunk.

Távozóban a hvg.hu megkérdezte Pintért arról, hogy szerinte jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot Orbán kedvenc üzletembere, Zaid Naffa, Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja, aki megbukott a TEK átvilágításán. A belügyminiszter azt mondta:

A TEK-nek oka volt azt állítania, hogy Zaid Naffa nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Visszakérdezésünkre, miszerint Pintér szerint is fennáll-e a nemzetbiztonsági kockázat, a miniszter már nem válaszolt. Egy másik újságírói kérdésre a belügyminiszter azt mondta, azért nem mondta ki Soros György nevét előadásában, mert a hallgatósága úgyis tudja, kiről beszélt.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke