szerző:
hvg.hu

A Klik szerint kifizetik a túlórákat, és nem igaz, hogy bármilyen szakos tanárokat keresnének.

Korábban a Népszava arról írt, hogy a nagyvárosoktól távolabb lévő kistelepülések iskoláiba alig tanálnak tanárokat, és akadnak térségek, ahol lassan már a legkomolyabb átszervezésekkel, helyettesítésekkel, kegyes csalásokkal sem tartható fenn a rendszer. A lap szerint sok helyen a tanárok túlóráztatásával oldják meg a hiányzó tanárok ótlását, de van olyan osztály, ahol az angol órát helyettesítőként a magyartanár tartja, mert neki van nyelvvizsgája. A PDSZ szerint a Tiszántúlon, Északkelet-Magyarországon, Nógrádban vagy éppen a Dél-Dunántúlon bizonyos szakokra, de még inkább bizonyos településekre lehetetlen szakképzett pedagógust találni.

A Klik szombaton ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy "a szakszervezeti vezetők nyilatkozataival ellentétben a valóság az, hogy minden elrendelt túlóráért megkapják a pedagógusok a jogszabályok által meghatározott díjat" - idézi a közleményt az Eduline.

A Klik szerint a szakszervezetek a pedagógusok heccelésére használták fel azt az információt, hogy egyes esetekben a szakórákat túlórákkal látják el a pedagógusok, mert szerintük a túlórák egy része nem betöltetlen álláshelyet jelent, hanem intézményenként különböző tantárgyakhoz kapcsolódó 3-4 többletórából állnak össze.

„Ezért hiába adnak ki összességében egy-egy pedagógus státuszt iskolánként, mivel a 7-8 szakos végzettséggel rendelkező tanár meglehetősen ritka, így nincs más megoldás, mint elrendelt túlórákkal vagy óraadói megbízással ellátni a feladatot” - írják.

A Klebelsberg Központ szerint azok az állítások, „hogy egyes iskolák bármilyen szakos tanárt keresnek, mert akkora a probléma, egyszerűen hazugságok”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!