szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Klik szerint kifizetik a túlórákat, és nem igaz, hogy bármilyen szakos tanárokat keresnének.

Korábban a Népszava arról írt, hogy a nagyvárosoktól távolabb lévő kistelepülések iskoláiba alig tanálnak tanárokat, és akadnak térségek, ahol lassan már a legkomolyabb átszervezésekkel, helyettesítésekkel, kegyes csalásokkal sem tartható fenn a rendszer. A lap szerint sok helyen a tanárok túlóráztatásával oldják meg a hiányzó tanárok ótlását, de van olyan osztály, ahol az angol órát helyettesítőként a magyartanár tartja, mert neki van nyelvvizsgája. A PDSZ szerint a Tiszántúlon, Északkelet-Magyarországon, Nógrádban vagy éppen a Dél-Dunántúlon bizonyos szakokra, de még inkább bizonyos településekre lehetetlen szakképzett pedagógust találni.

A Klik szombaton ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy "a szakszervezeti vezetők nyilatkozataival ellentétben a valóság az, hogy minden elrendelt túlóráért megkapják a pedagógusok a jogszabályok által meghatározott díjat" - idézi a közleményt az Eduline.

A Klik szerint a szakszervezetek a pedagógusok heccelésére használták fel azt az információt, hogy egyes esetekben a szakórákat túlórákkal látják el a pedagógusok, mert szerintük a túlórák egy része nem betöltetlen álláshelyet jelent, hanem intézményenként különböző tantárgyakhoz kapcsolódó 3-4 többletórából állnak össze.

„Ezért hiába adnak ki összességében egy-egy pedagógus státuszt iskolánként, mivel a 7-8 szakos végzettséggel rendelkező tanár meglehetősen ritka, így nincs más megoldás, mint elrendelt túlórákkal vagy óraadói megbízással ellátni a feladatot” - írják.

A Klebelsberg Központ szerint azok az állítások, „hogy egyes iskolák bármilyen szakos tanárt keresnek, mert akkora a probléma, egyszerűen hazugságok”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

Űrkompszerű kisbuszt dob piacra Európában a Hyundai

Űrkompszerű kisbuszt dob piacra Európában a Hyundai

Orbán: Akár már a jövő hét közepén kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Orbán: Akár már a jövő hét közepén kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai