szerző:
MTI

A Die Welt most Orbán Viktor október 23-i beszéde miatt foglalkozott Magyarországgal.

Az "EU-ban újraosztják a lapokat, Közép-Európa hatalmi tényezővé válik", Andrej Babis csehországi és Sebastian Kurz ausztriai győzelme után "a közép-európaiak kicsattannak az önbizalomtól" – írta a Die Weltben az Orbán akar a leghangosabb jobboldali lenni címmel közölt írásban Boris Kálnoky.

A szerző szerint a visegrádi négyek és "Kurz 'új' Ausztriája", de a szomszédos országok is, köztük Horvátország, a balti államok vagy Románia egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés bevándorlást akarnak, és "kiemelt helyet követelnek maguknak az asztalnál az EU jövőjéről folytatott vitákban".

Azonban egyelőre kérdés, hogy ki lesz a térség vezetője – írta a Die Welt szerzője, hozzátéve, hogy a sajtóban sok a találgatás Bécs vezető szerepéről, amelyről viszont a visegrádiak hallani sem akarnak.

Orbán és Kurz gyakran beszél egymással telefonon, és úgy tudni, nagyon jól kijönnek egymással, de mindketten vezetni akarnak, és csak egyikük  töltheti be a vezető tisztségét.

Ezért "nem meglepő", hogy Orbán az október 23-i ünnepi beszédében különösen kemény hangot ütött meg, hogy "túlharsogja az összes többi hangot a közép-európai porondon" – tette hozzá az írás.

A lap szerint a kormányfő "sötét összeesküvés-elméleteket terjesztett" beszédében, amivel "átlépett egy határt".

A Brüsszellel folytatott összetűzésekben eddig jogi kérdésekről volt szó, az viszont "messzemenően fikció", hogy Soros Görgy az állítólagos tervének értelmében az EU-val együtt Európa népeinek felhígítására tör – tették hozzá.

Orbán Viktor retorikájával tudatosan a "torzításra törekszik a leleplezés helyett", és kétséges, hogy ezzel a közép-, és kelet-európai EU-szkeptikusok vezetőjévé válhat – írta Boris Kálnoky.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!