szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország álláspontja világos: azt képviseli, hogy csak az egyes országok mondhatják meg, kit engednek be a saját területükre. Ha erről Brüsszel vagy Berlin dönthetne, akkor nekik lennénk alárendelve, ez pedig megengedhetetlen – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a brüsszeli csúcsról szólva.

A találkozót lezáró dokumentumba, a következtetésekbe ezúttal sem került be menekültkvótáról szóló döntés, bár Orbán azt mondta, hatalmas nyomás volt rajta, hogy kössön kompromisszumot, járuljon hozzá. Ő azonban hajthatatlan, mivel ez sértené az ország szuverenitását. A kérdés legközelebb a decemberi miniszterelnöki csúcson kerül majd szóba, a terv pedig az, hogy lehetőleg jövő májusig szülessen döntés a bevándorlási rendszerről.

Közben – magyarázta a miniszterelnök – mozognak a nyulak a bokorban: az Európai Parlament illetékes bizottságaiban zajlanak a háttérmegbeszélések, "szövik a hálót, amellyel nyomás alá akarnak helyezni minket és a többi közép-európai országot". Mostanra világossá vált – folytatta –, hogy a kontinensen két csoportra oszlottak az országok: van a migránsmentes övezet, Közép-Európa, illetve a bevándolróországok. Mivel egyik csoport tagjai sem tudják a másikra erőltetni az akaratukat, ezért Orbán szerint inkább azon kellene dolgozni, hogy a különbözőségek tudomásul vétele mellett a lehető legjobban működjön az egymás mellett élés.

Az egyik ilyen bizottság az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága, a LIBE, amely a múlt héten szavazott meg a közös uniós menekültügyi rendszer dublini szabályozási kereteinek átalakításáról egy tervezetet. A kormányzat szerint ez álcázott módon szuverén hatásköröket vonna el az EU-tagországoktól. A reform keretében ugyanis olyan testület jönne létre, amely gyakorlatilag kötelező és állandó kvótamechanizmust hozna létre a menedékkérők és a migránsok elosztására. Erről szólva Orbán azt mondta: az EuroLeaks szivárogtató oldal által megszerzett dokumentumok bizonyítják, hogy emögött Soros György hálózata áll. Ebben benne vannak európai parlamenti képviselők, de más uniós szervezetekben dolgozók is, akiket "rendszeresen használnak", hiszen Soros kevert népességű kontinenst akar létrehozni. A miniszterelnök szerint sok az olyan képviselő, aki ebben együttműködik, magyarok is akadnak köztük.

Arra a felvetésre, nem túlzás-e a hálózat feltételezett tagjait a titkosszolgálattal vizsgáltatni, Orbán azt válaszolta: ha átláthatóan működnének ezek a magyar belpolitikát is befolyásolni igyekvő szervezetek, ismert lenne a finanszírozásuk, nem kellene vizsgálni őket. A magyar emberek számára azonban megismerhetővé, láthatóvá kell tenni ezeket. A vizsgálatból pedig az derült ki – tette hozzá a kormányfő –, hogy sokan azért dolgoznak, lobbiznak Brüsszelben, hogy Magyarországot minden lehetséges módon büntessék, illetve rávegyék a kvótarendszer elfogadására, bevezetésére.

Orbán a V4-ek képviselőinek Jean-Claude Junckerrel való munkavacsorájáról azt mondta, akármilyen súlyos dolgok is hangzottak el, azok mindig jól nevelten, kulturáltan hangzottak el, a hangnem semmiképp sem kuruc. Hangsúlyozta, hogy a V4-ek egységesek voltak minden kérdésben, ami terítékre került, a leghangsúlyosabb pedig a migránskérdés volt. Juncker elmondása szerint méltánytalannak tartotta, hogy olyasmiért is Brüsszelt állítják be felelősként, amiről nem tehet. Ő viszont azt közölte, hogy gyakran kettős mércét lát alkalmazni, ami maga a megtestesült tiszteletlenség.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban